Uzmanı diyabet hakkında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

Diyabet, kalp hastalıkları, damar hastalıkları, görme kaybı, böbrek yetmezliği ve sinir sistemi hastalıklarına yol açıyor. Tedavi edilmezse kişiyi bitiriyor. Dr. Esra Tutal, el ve ayaklardaki uyuşmanın diyabetin belirtisi olduğunu söylüyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :11 Ocak 2024
Uzmanı diyabet hakkında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

İÇİNDEKİLER

Günümüzde hareketsizlik, yüksek kalorili besinlerin tüketimi, şekerli ve früktoz içeren sıvı gıdaların fazla alınması nedeniyle obezite ve buna paralel olarak da şeker hastalığı yani diyabetin görülme oranı hızla artıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, diyabetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de milyonlarca kişiyi etkilediğini söylüyor. Dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulunuyor:

SIK İDRARA ÇIKMA UYARISI
Susuzluk, çok su içme ve sık idrara çıkma, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyonlar, el ve ayaklarda uyuşma ve daha ciddi vakalarda koma, diyabetin başlıca belirtilerini oluşturuyor. Şeker hastalığı, ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Tedavi ile kan şekeri normal sınırlarına çekilebilir. Kan şekerinin normal sınırlarda olması kişiyi, şekerin olumsuz sonuçlarından korur. Şeker düşürücü ilaçlar zamanında ve düzenli olarak kullanılmalıdır.

İNME RİSKİNİ KATLIYOR
Diyabet koroner arter hastalığını ve inme riskini 2-4 kat artırıyor. Diyabet zamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde yapısal değişikliklere yol açabilir. Kronik böbrek yetersizliğinin de en önemli sebeplerindendir. Fazla kilo, şeker hastalığına davetiye çıkarıyor. Dolayısıyla iş yerinde uzun saatler boyunca hareketsiz kalmayın. Özellikle ofis ortamında saatlerce oturarak çalışmak diyabet riskini artırır. Fiziksel olarak aktif olmaya dikkat edin, düzenli olarak haftanın en az 5 günü, en az 30 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterin. Az yağlı, düşük kalorili, lifli gıdalar tercih edin. Meyve sebze ve tam tahıllı besinleri sık tüketin.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN