Uzmanı donuk omuz sendromuna karşı uyardı: 8-10 aya geçmezse dikkat!

Donuk omuz sendromu, aniden ortaya çıkıyor. Hareket ettirmiyor .Prof. Dr. Kerem Bilsel, “Düğme iliklemeyi bile önlüyor. Şiddetli ağrnıın yanı sıra eklem hareketlerinde büyük ölçüde kayba neden oluyor” diyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Aralık 2023
Uzmanı donuk omuz sendromuna karşı uyardı: 8-10 aya geçmezse dikkat!

Donuk omuz sendromu, omuz kapsülünün enflamasyonu ve kalınlaşmasıyla karakterize oluyor. Genellikle omzunu az veya hatalı kullanan kişilerde veya özellikle kontrolsüz diyabete bağlı kan şekeri yüksekliği nedeniyle 40- 60 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülüyor.

Tedavi edilmezse 1-3 yıl içinde çoğunlukla kendiliğinden geriliyor. Ancak yaşam konforunu ciddi şekilde bozduğu için tedavi elzem oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kerem Bilsel, hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor:

TİROİD HASTALARI RİSKLİ
Donuk omuz sendromunun en sık idiopatik, yani sebebi belli olmayan tipi görülüyor. Ayrıca omuz çevresinde oluşan yaralanmalara ve kırık sonrasında yapılan ameliyata veya omzu uzun süre hareketsiz tutmaya bağlı olarak da gelişebiliyor. Özellikle diyabet veya tiroit hastalıkları olanlar, kan şekeri ve tiroit hormonlarındaki kontrolsüz değişikliklere bağlı olarak donuk omzun gelişmesinde daha fazla risk taşıyorlar.

3 AŞAMASI BULUNUYOR
Sendrom, donma, katılaşma ve çözülme olarak 3 aşamadan oluşuyor. Tedaviye genellikle ilaçlar eşliğinde fizik tedavi yöntemiyle başlanıyor. Sorun hastaların çoğunda cerrahi işleme gerek kalmadan gideriliyor. Ancak ilk 8-10 ay içinde tedaviye yanıt alınamadığı durumda ameliyat devreye giriyor. Hasta ameliyatın ardından, kateterden yapılacak olan lokal anesteziyle erken hareket imkanı sağlayan egzersizlere başlatılabiliyor. Hasta 2-3 gün içinde taburcu olduktan sonra fizyoterapi merkezine yönlendiriliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN