Havalar hafiften serinliyor. Sert rüzgarlar kendini gösteriyor. Hava sıcaklıklarındaki düşüşler, gündüz ve akşam saatleri arasındaki sıcaklık farkının artışı, nem ile hava basıncı değişimleri, hava kirliliğindeki artış, sert rüzgarlar ve vücut direncinin düşmesiyle birlikte artan enfeksiyon hastalıkları, kalp damar hastalığı olan kişilerde kalp krizi veya kalp yetmezliği riskini artırıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan, kalp hastalarının sonbahar mevsiminde dikkat etmeleri gereken kuralları anlatıyor. Önemli öneriler ve uyarılarda bulunuyor!
- Vücut ısınızı koruyacak şekilde giyinin: Sert rüzgarlı havalar göğüs bölgesinde ısı kaybını artıracağı için koroner spazm, dolayısıyla kalp krizi riskini yükseltebiliyor. Sokağa çıkarken kıyafetlerinizin altına giyeceğiniz kalın termal çamaşırlar da vücut ısınızın sabit kalmasına yardımcı olacaktır.
- Rüzgarda kapalı mekanlarda spor yapın: Haftanın en az dört günü yapacağınız 30 dakikalık tempolu yürüyüş, kalp krizi riskini azaltıyor. Ancak soğuk ve rüzgarlı havalarda yürüyüş için dış ortamları değil kapalı mekanları tercih etmeye özen gösterin.
- Yürüyüş için sabahları tercih etmeyin: Koroner damarların sabah saatlerinde elastikiyet özellikleri azdır. Kalbin yükü artar. Sabah erken saatlerde yapılan yürüyüşler, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi sorunları, dahası kalp krizini tetikleyebiliyor.
- Yemekten hemen sonra egzersiz yapmayın: Kalp damar hastalığında koroner kan akımının az olması nedeniyle ağır yemek sonrasında yapılan egzersizler kalp krizi riskini artırabiliyor. Egzersizlerinizi çok hafif bir kahvaltıdan en az bir saat veya öğle ya da akşam yemeğinden en az 3-4 saat sonrasında yapmaya özen gösterin.
- D vitaminini unutmayın: Vücudumuzdaki D vitamini seviyesi, sonbahar ve kış aylarında azalıyor. Sonbaharda gerek güneş ışınlarından faydalanarak gerekse gıdalarla D vitamini takviyesi yapmanız önem taşıyor.