Türkiye'de her yıl 300 bin kişi, kalp krizi geçiriyor. Genelde yaşlılarda görülüyor. Ancak son yıllarda genç yaşta görülme sıklığı artıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yasemin Sağlam, kalp krizindeki değişen tablonun koronavirüs pandemisinin sonuçlarından biri olduğunu belirtiyor. Kalp kriziyle ilgili önemli bilgiler veriyor:
TEK SUÇLU DEĞİL
Covid-19 sürecinde daha da artan hareketsizlik, obezite, stresişsizlik gibi psikolojik ve sosyal zorluklar, depresyon, kötü beslenme, tütün kullanımı kalp krizi riskini artıran faktörler olarak sayılabilir. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma, kalp krizinin ve kalp krizine bağlı ölüm oranlarının Covid-19 pandemisi sırasında özellikle gençlerde olmak üzere tüm yaş grupları için arttığını gösteriyor.
AİLESEL FAKTÖRLER ETKİLİ
Babası 55, annesi 65 yaşından önce kalp krizi geçirmişse riski daha fazladır. Aile öyküsü olan bireylerde 35-40'lı yaşlardan sonra mutlaka düzenli kardiyoloji kontrolleri ile koroner kalp hastalığının tanı ve tedavisi, risk faktörlerinin tedavisi gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp krizini riskinin azaltılması önerilmektedir. Sigarayı bırakmak, kilo kontrolünü sağlamak, fiziksel aktiviteyi artırmak ve stresle baş etmek riskini azaltan faktörlerdendir.
KADINLARDA RİSK ARTIYOR
Kadınların erkeklere göre kalp hastalıklarına yakalanma yaşı, erkeklerden 10 yıl daha geç. Ancak son dönemde bu durum değişmeye başladı. Kalp krizi erkeklere göre kadınlarda çok daha ağır ve ölümcül seyrediyor. Kalp krizinin her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak ileri yaşla risk artmaktadır. Kalp krizi her yaşta ortaya çıksa da yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır. 45 yaşının üzerinde erkekler, 55 yaşının üzerindeki kadınlar kriz açısından daha fazla risk altındadır.