Uzmanı o mucize baharatları sıralıyor

Günlük hayatımızda çok sık kullanmadığımız bazı baharatlar sağlık için çok faydalı olabiliyor. İşte sizler için derlediğimiz 22 Ekim tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Baharatlar, mutfaklarda uzun yıllardır kullanılıyor. Sağlığa faydaları ise saymakla bitmiyor. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, o mucize baharatları sıralıyor:

ZENCEFİL: Bakteri ve virüslerin vücuda girmesini engelleyerek hastalanma riskini azaltır. Kas ağrılarını azaltır. Kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.

TARÇIN: Kan şekerini regüle ederek kan şekerini düzenler. Kanın pıhtılaşmasını engelleyerek dolaşımı düzeltir. Böylece kolesterol de kısmen dengelenmiş olur.

KEKİK: Kalp ritminin düzenlenmesini sağlar. Kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Diş eti problemlerinde de kullanılır.

ZERDEÇAL: Bağırsak çeperlerini temizler. Bağırsağın iyi çalışmasını sağlar. Safra taşını engeller. Kemikleri güçlendirir.

KARANFİL: Fazla tüketildiğinde ağrıları azaltır. Ayrıca N3-N6 yağ asitleri barındırır. Bu da beyni güçlendirir. Dikkat dağınıklığını engeller.

KİMYON: Cildi düzenleyerek akne, siyah nokta, sivilce ve kırışıklıklarının tedavisine yardımcıdır. İçerdiği demir sebebiyle demir eksikliğinde kullanılır. Ancak aşırı tüketimi karaciğer ve böbrekleri olumsuz etkiler.

'BEN'DE OLMAZ DEME!
Vücudunuzdaki masum gibi görünen benler, bazı tehlikelerin habercisi olabiliyor. Aniden, asimetrik yönde şekil ve renk değiştiren ya da 30'lu yaşlardan sonra oluşan benler kanserleşme riski taşıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Füsun Bilgin Karahallı, yüz bölgesi ve vücuttaki benler konusunda bilgi veriyor. Büyüyen, düzensizleşen, rengi değişen, kanayan ve kabuklaşan benlere karşı uyarıyor. Alınabilecek önlemleri sıralıyor:
- Yaz kış güneşten korunun.
- Aynada ayda bir kere özellikle avuç içi, ayak tabanı, genital bölgedeki benleri kontrol edin.
- Benlerde bir değişiklik gördüğünüzde mutlaka dermatoloji uzmanına başvurun.
İKİ GÖZÜM KİVİ
Sarı nokta, katarakt, tansiyon ve miyopi gibi rahatsızlıklar, göz sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, göz sağlığını destekleyen besinleri sıralıyor:
- Beta karoten kaynakları: Havuç, tatlı patates, kabak, portakal, kavun, mango, kayısı, lahana, ıspanak, balık yağı.
- C vitamini kaynakları: Turunçgiller, kiraz, ahududu, çilek, yaban mersini, kivi, brokoli, yeşil ve kırmızı biber, karnabahar ve lahana.
- E vitamini kaynakları: Badem ve badem ezmesi, fıstık ezmesi, keten tohumu, avokado ve yumurta.
GRİBİN DÜŞMANI TURŞU
Soğuk havaların gelmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlar artış gösteriyor. Mikrop kırıcı özelliği bulunan turşuya ilgi çoğalıyor. En güçlü probiyotiklerden biri olan turşu suyu, virüslerin baş düşmanı olarak biliniyor. Uzmanlar, "Turşunun faydaları saymakla bitmiyor. Bağırsak florasını düzenliyor, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Havaların soğumasıyla ve gribal enfeksiyonların artması ile birlikte vatandaşlar da ilgi gösteriyor'' diye konuşuyor.
FISTIK GİBİ GÜZELLİK
Sevilen kuruyemişlerden yer fıstığı, protein, lif, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindir. Faydaları ise saymakla bitmez. Kötü kolesterol seviyesini düşürür. Kolon ve mide kanserine karşı büyük bir savaş verir. Kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder. Cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır. Cinsel gücü artırır. İnme riskini azaltır. Tokluk hissi verir. Her gün fıstık yemek, kilo kontrolüne yardımcı olur.
FESLEĞEN YE SİNİRLENME
Fesleğenin sinirim sistemine iyi gelir. Hazımsızlık, mide kramplarını önler. Anti-stres etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve stresi çözer.
KANSIZLIĞA KARADUT
Şifa deposu karadut, kansızlığa iyi gelerek anemi hastalığına engel olur. Kabızlığa iyi gelir. Kemik erimesini kısmen durdurur. Cilde canlılık ve ışıltı katar. Öğrenmeyi kolaylaştırır.
YARALAR İÇİN BÖRÜLCE
Börülce, sindirim sistemini düzenler. Kilo vermeye yardımcı olur. Hücreleri yenileyerek yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Vücuttaki mineral dengesini korur.
KEREVİZİ SEVERİZ
Kereviz, kötü ve yüksek kolesterolü önler. İltihaplanmaya karşı vücudu korur. Sindirim sistemine iyi gelir. Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kanserden korunmaya yardımcı olur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.