Karaciğer, vücudun en büyük organı olarak biliniyor. Sağlıklı bir hayatın yolu, sağlıklı karaciğere sahip olmaktan geçiyor. İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Murat Hakan Terekeci, toplum sağlığını tehdit eden karaciğer yetmezliğine değiniyor.
FINDIK ŞİFA DOLU
Bu hastalıktan korunmada bitkisel ağırlıklı beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Terekeci, "Zeytin, zeytinyağı, fındık ve avokado gibi tekli doymamış yağlar açısından yüksek yiyecekler ve somon ile sardalye gibi doğal ortamından yakalanmış balıklar karaciğer fonksiyonunu iyileştirebilir. Chia ve keten tohumu ile ceviz gibi Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler ve karaciğer hücrelerini korur" diyor.
KAHVE DE ÖNEMLİ
Karaciğer için gerçek karaciğer tüketilmesi gerektiğini de belirten Prof. Dr. Terekeci, sözlerine şöyle devam ediyor: İşlenmiş gıdalar, trans yağlar, rafine şeker, hazır yiyecekler sağlığımız için çok zararlıdır. Çiğ sebze suyu için. Kahve tüketin. Kahve yorgunluğu alır ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler.
BARDAK BARDAK ŞİFA
Günün hemen her saatinde sohbetlere eşlik eden kahve, şifa dağıtıyor. İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre düzenli kahve tüketimi kronik hastalıkları önlüyor, beyni güçlendiriyor. Peki ama kahveyi günde kaç adet içmek gerekiyor. Uzmanlar, bir fincandan 5 fincana kadar kahve tüketilebileceğini belirtiyor. Fincan fincan kahvenin faydalarını açıklıyor:
BİR FİNCAN: İçerdiği 100 mg'lık kafein ile vücut direncini artırır. Uykuyu açar. Konsantrasyon sağlar. Ayrıca bağırsakları uyarır. Sindirim sistemini harekete geçirir.
İKİ FİNCAN: Egzersiz performansını artırır. Kalbin vücuda daha verimli kan pompalamasını sağlar. Kalp yetmezliğini önler.
ÜÇ BARDAK: Araştırmalara göre düzenli kahve içenlerde, kalp hastalıklarından ölme oranı içmeyenlere göre yüzde 17 daha azdır. Bu nedenle günde 3 bardak kahve felç riskini azaltır. Parkinson hastalığını önler.
DÖRT BARDAK: Düzenli kahve tüketimi karaciğeri korur. Karaciğer yağlanmasını önler ayrıca karaciğer kanseri riskini azaltır.
BEŞ BARDAK: İsveç'teki Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre günde 5 fincan kahve içmek Tip-2 diyabet riskini yüzde 29 azaltır. Pankreasta biriken insülin hücrelerini yok eder.
YAĞLARI ONUNLA ERİTİN
Yazın gelmesine sayılı günler kala kadınları kilo verme telaşı sarıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın diyette vazgeçilmez 10 besini sıralıyor:
KİVİ: Bol liflidir. Kabızlığı önler. Tok tutar.
SARIMSAK: Kalbi korur. Vücudu dinç tutar.
BİBERİYE: Bağırsakta yağ emilimini artırır.
KETEN TOHUMU: Göbek bölgesindeki yağları yakar.
YOĞURT: Yağ yakımını hızlandırır. Kolesterolü dengeler.
MERCİMEK: Tok tutar. Zayıflatır.
KABAK: Bağırsakları çalıştırır. Toksinleri temizler.
BALIK: Hücreleri onarır. Diyabetten korur.
YULAF: uzun süre tok tutucu özelliği vardır.
YEŞİL ÇAY: Antioksidan deposudur.
HEMOROİTTE KIRMIZI ALARM
Utandıran hastalık hemoroit, Türkiye'de her 4 kişiden birinde görülüyor. Özellikle masa başı çalışanlar için önemli bir sorun haline geliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ümit Sekmen, herkese, 2-3 saatte bir 10 dakika mola vermeyi, yürüyüş ve egzersiz hareketleri yapılmasını öneriyor. "Başta kırmızı et olmak üzere hayvansal gıdalar ve mayalı içecekler tüketilmemeli. Sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Yürüyüş, tüm kalça bölgesinde kan akımını düzenlediği için günde en az 10 bin adım atılmalı" diyor.
TARÇINLA GÜÇLÜ HAFIZA
Güzel kokulu tarçın, kan dolaşımını düzenler. Kolesterolü bitirir. Hafızayı güçlendirir. Migren ağrılarını azaltır. Öksürüğü keser. Boğaz enfeksiyonlarıyla mücadele eder.
SUMAKTA SAĞLIK VAR
Yemeklere lezzet katan sumak, tansiyonu ve kan şekerini dengeler. Antioksidan etkisiyle vücudu temizler. Beyin sağlığını korur.
KARACİĞERE ÇÖREK OTU
Şifalı çörek otu, astım şikayetlerini azaltır. Nefesi açar. Boğaz ağrısını tedavi eder. Tansiyonu düşürür. Karaciğeri güçlendirir. Sedefi önler.