Diyabet yani şeker hastalığı, insanı yiyip bitiriyor. Hastalarda Diyabetik Nöropati'ye bağlı sinir uçlarındaki sorunlar, 10 yılı aşkındır görülüyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Rabia Sedef Üre, Diyabetik Nöropati hastalarının; özellikle ellerde ayaklarda ağrı, uyuşma, keçeleşme, iğnelenme yanma gibi şikayetlerle geldiğini söylüyor.
EMG İLE TANI KONULUR
"Bu ağrı genelde gün içine yayılmasına karşın akşamları artar. Yavaş yavaş başlar ancak sonrasında kişinin yaşam kalitesini özellikle uyku kalitesine bozacak düzeye ulaşır." şeklinde konuşuyor. Şunları söylüyor: Hastalığın tanısı için muayene sonrasında; duyu sinirlerinin tutulumuna ait bulgular, reflekslerde zayıflama, zaman zaman güç kaybı gibi bulgular sonucu şüphelenilirse EMG testi isteniyor. Esas tanı aracı EMG'dir. Kişi vuran ayakkabıyı veya yarayı hissetmediği için ayaklarda büyük yaralar oluşur, en sevmediğimiz durum ayakta yaralar oluşur. Şeker hastalığında; ellere, ayaklara giden ince sinirlerin dolaşımı zamanla bozulur. Bu dolaşım bozukluğuna bağlı olarak zamanla sinirlerin iletimi kısıtlanır. Sinirler, zamanla diyabeti olmayan bir bireylerdeki gibi hızlı ve aktif çalışamamaya başlar.
EN ÖNEMLİ TEDAVİ KONTROL
Nöropati süreci başladıktan sonra bunu tamamen durdurmak veya geriye döndürmek çok mümkün olmuyor. Bu hastaların açlık ve tokluk şekerinin yükselmemesini istiyoruz. Bu nedenle şeker hastalığı tanısı konduktan itibaren hastaların tüm tedavilere ve diyete uymasını istiyoruz. Aynı şeker hastalığındaki gibi kolesterol, hipertansiyon ve sigara kullanımının kontrol altına alınmasını ve hastanın kilo vermesini isteriz ki; biz bu süreci yavaşlata bilelim. Sinir uçları zaten hasar görmeye başlamıştır ve bunu yavaşlatmak için bu önlemlere ihtiyacımız vardır.