Dayanılmaz ağrılara yol açan böbrek taşı, günümüzde en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Bağışıklığı güçlendirmek için fazla miktarda alınan C vitamini böbrek taşına yol açıyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Akıncı, böbrek taşının daha çok erkeklerde görüldüğüne dikkat çekiyor. Alınabilecek tedbirleri sıralıyor: Mutlaka kilo verilmeli, egzersiz yapılmalı, bol bol su içilmeli. Bunun dışında lifsiz gıdalar tüketilmeli. Tuz ve şekerden uzak durulmalı. Her gün bir limon tüketilmeli...
EYVAH ENFEKSİYON
İdrar yolu enfeksiyonları, idrar kaçırmayı tetikleyebiliyor. Mevcut idrar kaçırma sorunlarını kötüleştirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kazibe Koyuncu, "İdrar yolu enfeksiyonu ve idrar kaçırma (üriner inkontinans) farklı tıbbi durumlardır ancak bazı durumlarda birbirleriyle ilişkilendirilebilirler. İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle bakterilerin idrar yoluna girmesi sonucu oluşan bir enfeksiyon türüdür. İdrar kaçırma ise idrarın istemsiz olarak idrar kesesinden çıkması ve kontrolünün sağlanamaması durumudur" diyor. İdrar kaçırma tedavisinde kullanılabilecek bazı yaklaşımları şöyle sıralıyor:
PELVİK TABAN EGZERSİZLERİ: Pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler, idrar kaçırmayı önlemeye yardımcı olabilir. Bu egzersizler, özellikle kadınlarda sıkça kullanılan bir tedavi yaklaşımıdır.
DAVRANIŞSAL TERAPİ: İdrar kaçırma problemlerini ele almak için davranışsal terapiler kullanılabilir. Bu terapilerde, tuvalete gitme alışkanlıkları ve idrar kaçırma tetikleyicileri üzerine çalışılır.
İLAÇ TEDAVİSİ: İdrar kaçırma sorunlarını yönetmek için bazı ilaçlar kullanılabilir. Özellikle overaktif mesane semptomları olanlarda bu tür ilaçlar tercih edilebilir.
MEDİKAL CİHAZLAR: İleri vakalarda, özellikle kadınlarda idrar kaçırmayı önlemeye yardımcı olabilecek medikal cihazlar kullanılabilir.
CERRAHİ MÜDAHALE: Nadir durumlarda, idrar kaçırma sorunu cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu, genellikle diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı veya ciddi durumlar için düşünülür.
KLİMAYI GÖZDEN ÇIKARIN
Dünya, tarihinin en sıcak günlerini yaşıyor. İş ve evlerinde bunalan vatandaşlar ise serinlemek için klima ve vantilatörleri tercih ediyor. Ancak aşırı klimalı ortamda kalmak hastalıkları beraberinde getiriyor. Klima kullanımının göz sağlığı problemlerine neden olabileceğini söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nafiz Selçuk Çekmeceli, "Çevresel faktörler, klimalar, rüzgâra maruz kalmalar, sigara dumanı, kuru kalorifer havası, egzoz gazı ve hava kirliliği gibi unsurlar göz kuruluğuna neden olabilir" diye konuşuyor.