Uzmanı uyardı: Her bacak ağrısı 'büyüme ağrısı' olmayabilir!

Büyüme ağrısı, genelde bacaklarda, baldırlarda ve kramplarla kendini gösteriyor. Uzmanlar, “Her bacak ağrısı ‘büyüme ağrısı’ olmayabilir” diyor. Kemik tümörleri, lösemi ve romatizmal eklem hastalıklarına işaret edebileceğini söylüyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :19 Eylül 2023
Uzmanı uyardı: Her bacak ağrısı ’büyüme ağrısı’ olmayabilir!

İÇİNDEKİLER

Çocukluk döneminde kas-iskelet sisteminde gelişen ağrıların en yaygın sebebini 'büyüme ağrısı' oluşturuyor. 2-12 yaş arasındaki çocuklarda büyüme ağrısı erkeklerde %13 ve kızlarda %18 oranında görülüyor. Birkaç ay, hatta yıllarca devam edebiliyor ve çocuk ergenlik çağına geldiğinde kendiliğinden geçiyor.

UYKUDAN UYANDIRIR
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, "Ebeveynlerin 'büyüme ağrısıdır, geçer' diyerek ağrıyı hafife almamaları gerekiyor. Zira, nadiren de olsa bacak ağrılarının nedeni, kemik veya yumuşak doku tümörleri, lösemi veya romatizmal eklem hastalıkları olabiliyor. Dolayısıyla ağrının doğasındaki bir değişikliğe karşı dikkatli olmak, özellikle de sadece tek bacakta oluşan ve uykudan uyandıran şiddete ulaşan ağrılarda zaman kaybetmeden hekime başvurmak büyük önem taşıyor" diyor. Şunları söylüyor: Bilinen bir nedeni olmayan büyüme ağrısı; bacaklarda, dizlerde, kollarda veya sırtta oluşan kramplar şeklinde oluyor. Kaslar ve kemiklerde görülen ağrı genellikle çocuğun her iki bacağını etkiliyor ve geceleri ortaya çıkıyor. Çocuğun uykusunu bölecek kadar şiddetli olabiliyor, ancak sabah çoğunlukla kayboluyor. Ağrı aralıklarla ortaya çıkabiliyor ve saatlerce sürebiliyor. Fiziksel aktivitenin arttığı günlerde daha sık gelişiyor.

BU YÖNTEMLE HAFİFLİYOR
Ağrılı bölgelere uygulanan nazik masaj, kasları germe egzersizleri, ısıtma yastığı veya merhemler kas ağrılarını çoğunlukla hafifletiyor. Çocuk uykuya dalmakta zorlanıyorsa, uygun ağrı kesiciler kullanılabiliyor. Ağrılı dönemlerde çocuğun fiziksel aktivitesini azaltması, taban düşüklüğü varsa tabanlıktan yararlanması ve vücudu esnekse fizik tedaviyle kaslarının güçlendirilmesi yararlı olabiliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN