Uzmanı uyardı: Kalp hastalıkları vücutta farklı belirtilerle sinyal veriyor!

Kalp hastalıkları, vücutta farklı belirtilerle kendini belli ediyor. Dr. Ceyhan Türkkan, yanaklardaki kızarıklık ve dudaklardaki morarmanın kalp hastalıklarını işaret edebileceğini söylüyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :16 Haziran 2023
Uzmanı uyardı: Kalp hastalıkları vücutta farklı belirtilerle sinyal veriyor!

İÇİNDEKİLER

Ateroskleroz, damar duvarında yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Genetik, beslenme, hareket gibi birçok faktörün rol oynuyor. Ateroskleroz kalp damarları ile birlikte beyin damarları, bacak damarları, böbrek ve barsak damarları öncellikli olmak üzere vücuttaki bütün damarları etkiliyor.

Bunları fark etmek, erken tanı koyup, risk faktörlerini azaltmamızı ve hastalığın seyrini yavaşlatmamızı veya durdurmamızı sağlıyor. Dr. Ceyhan Türkkan, kalpte yaşanan rahatsızlıkların cillteki belirtilerine değiniyor:



-Göz çevresinde yağ birikintileri: Yüksek kolesterol varlığında bazı kişilerde göz çevresinde düzensiz sınırlı, sarımtırak renkli yağ birikintileri olabilir, ateroskleroz ve artmış kalp krizi riski ile ilişkilidir.

-Yağlanmış göbek: Göbekten alınan kilolar herkeste şeker hastalığı, yüksek tansiyon, ateroskleroz ve artmış kalp krizi riski ile ilişkilidir.



-Bacak ve ayaklarda şişme: Her iki bacakta gelişen, bastırınca iz bırakan, cildi geren bazen kaşıntıya sebep olan şişlikler kalp yetmezliğinin bulgusu olabilir.



-Saçlarda dökülme: Erken yaşta ortaya çıkan kellik mekanizması net olmasa da saç köklerini besleyen ince damarın yetersizliği sonucu olabilir, bu da genel damar hastalığının bir belirtisi olabilir.

-Yanaklarda kızarıklık: Kalp kapak hastalıklarında, özellikle de mitral kapak darlıklarında özlenir ve hastalığın ilerlemiş olabileceğini gösterir.

-Dudaklarda morarma: Özellikle doğuştan gelen kalp hastalıklarında görülen, bebeklik çağında ağlamakla artan, ilerleyen yaşlarda efor sonucu belirginleşen, kirli ve temiz kanın karışması sonucu dudaklarda morarma görülebilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN