Uzmanı uyardı: Kulak ağrısını ihmal etmeyin! Erken teşhis önemli

Kulak ağrısı, ihmale gelmiyor! Enfeksiyondan kansere kadar pek çok hastalığın belirtisi olabiliyor. Erken teşhis, tedavi de başarı şansını artırıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :29 Mayıs 2023
Uzmanı uyardı: Kulak ağrısını ihmal etmeyin! Erken teşhis önemli

Kulak ağrısı, dönem dönem pek çok insanın yaşadığı sağlık sorunları arasında yer alıyor. Genellikle enfeksiyondan kaynaklansa da, ciddi hastalıkların da belirtisi olabiliyor. Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilazer, vücudun herhangi bir yerindeki bir ağrı alarm anlamına geldiğini ve bu nedenle ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Önemli bilgiler veriyor.



ENFEKSİYON İLK NEDEN
Kulak ağrısı, genellikle enfeksiyon kaynaklı görünüyor. Orta kulak ve dış kulak yolu enfeksiyonları çok ağrılı geçiyor. Orta kulak enfeksiyonu daha çok üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olurken dış kulak yolu enfeksiyonu kulağı aşırı kurcalama, hijyenik olmayan denize ve havuza girme sonucu oluşuyor.

Daha az sıklıkla kulak kepçesindeki enfeksiyon ve darbelere bağlı şişmeler, kulak zarına ve dış kulak yoluna basınç yapan kulak kirleri, boğaz ve ağız bölgesindeki enfeksiyon, yara ve kanserlerde, çene eklemi ve diş hastalıklarında da kulağa yansıyan ağrılar görülebiliyor. Ayrıca nörolojik ve psikolojik hastalıklarda da kulak ağrısı olabiliyor.



VAKİT KAYBETMEMELİ...
Bazen boğaz enfeksiyonları sırasında, ağızda aft ve yara oluştuğunda kulak içine yansıyan ağrılar olabiliyor. Ayrıca ağız boşluğu, dil, yutak, gırtlak, geniz bölgelerindeki kanserlerde de kulak ağrısı oluşabiliyor. Çene eklemindeki ve dişlerdeki hastalıklarda da kulak ağrısı görülebiliyor. Bununla birlik dişlerini çok sıkan kişilerde de ağrı olabiliyor. Bu durumda vakit kaybedilmeden uzmana başvurmak gerekiyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Ağrıda önce otoskop veya endoskop ile kulağın içine bakılır. Orta kulak enfeksiyonunda kulak zarı kızarmıştır, dış kulak yolu enfeksiyonunda kulak kanalı daralmış olur. Dış kulak enfeksiyonunda antibiyotik içeren damla ve tabletler kullanılır. Orta kulak enfeksiyonunda ise antibiyotik önerilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN