Uzmanlar alınması gereken tedbirleri açıkladı: Bahar yorgunluğu depresyona sürüklüyor!

Bahar mevsimi, yorgun düşürüyor. Geçmeyen halsizliğe yol açıyor. Hatta çiftler arasında cinsel isteksizliğe neden oluyor. Uzmanlar, alınması gereken tedbirleri açıklıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :26 Nisan 2023
Uzmanlar alınması gereken tedbirleri açıkladı: Bahar yorgunluğu depresyona sürüklüyor!

Havaların ısınmasıyla birlikte bahar ayları kendini iyice hissettiriyor. Ancak bu durum 'bahar yorgunluğunu' beraberinde getiriyor. Psikolog Dilara Dalyan, genellikle dikkat ve konsantrasyon güçlüğünün yaşandığı bu dönemde yorgunluk, bitkinlik ve uyku bozukluğunun görüldüğünü söylüyor. Bu durumun ilerleyen süreçte depresyona bile yol açabileceğini belirtiyor. Önemli bilgiler veriyor.



PSİKOLOJİYİ BOZAR
Bahar, yorgunlukla geliyor. Mevsimlerin değişmesinin sadece doğayı değil, insanların da fizyolojik ve psikolojik yönden değişime girmesine neden oluyor. Kimileri kış aylarında kendilerini çökkün bir halde hissederken kimileri de bahar ve yaz aylarında kendilerini çökkün hissediyor. Bu olumsuz etkiler yoğun ve uzun geçen kış/yaz aylarının uzun olduğu bölgelerde daha belirgin olarak yaşanıyor.

MUTSUZLUK HİSSİ...
Bahar yorgunluğunun tanımını yapan ve nedenleri değinen Psk. Dalyan, "Bahar ayları aslında
birçok insanın enerjisini artırır. Beraberinde getireceği yaz mevsimi, çıkılacak tatilleri ve kurulan hayaller genelde çoğu kişiyi mutlu eder. ma buna rağmen, bahar aylarında kendisini mutsuz ve yorgun hisseden kişiler de en az diğerleri kadar fazladır" diyor.



STRES DE TETİKLER
Bahar ve sıcak yaz aylarında yaşanan depresyon, aslında kış depresyonuna göre daha nadir görülüyor. Nedenleri tam olarak bilinmiyor. Genetik faktörler ve stres yaz depresyonuna neden olabilecek faktörler arasında gösteriliyor. Ayrıca melatonin hormonunun az salgılanması da depresyonun ortaya çıkmasına yol açıyor. Bahar depresyonunda kişi içe kapanmaya başlıyor.

BU ŞİKAYETLER VARSA
-Belirgin bir dikkat ve konsantrasyon güçlüğü.
-Eskiden mutlu olunan şeylere ilgi duyulmaması, hatta hiçbir şey yapmak istememe.
-Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, motivasyon kaybı, cinsel isteksizlik, uyku bozukluğu, aşırı alınganlık, duygusallık, sabırsızlık, iştah kaybı, kilo verme ya da aşırı iştahla kilo alımı...

NASIL ÖNLEM ALINMALI?
-Düzenli uyumaya özen gösterin.
-Düzenli beslenin.
-Mutlaka egzersiz yapın. Günlük 30 dakikalık yürüyüş yapmaya özen gösterin.
-Sevdiklerinize zaman ayırın.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN