Dünya nüfusunun yüzde 10'unu etkileyen migren, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüyor. Stres, yetersiz uyku, yorgunluk, hava değişimleri, alkol tüketimi, güçlü kokular, sigara dumanı, öksürük ve aşırı egzersiz migreni tetikliyor. Bazı besin ve besin bileşenlerinin migreni tetiklediğinin, bazılarının ise migren semptomlarını hafiflettiğinin altını çizen Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, "Bir araştırmada tetikleyici faktörlerden üçüncüsünün yüzde 57'lik bir oranla açlık olduğu tespit edilmiştir. Açlık ile kan şekerinin düşmesi bireylerde migren ataklarını tetiklemektedir" diyor.
ÖĞÜN ATLAMAYIN
Akgül, "Hastalar öğün atlamamalı, tam tahıllı ve posa içeriği yüksek, proteinli gıdalar almalıdır. Fazla basit karbonhidrattan kaçınmalı ve gıda katkı maddelerinin kişilerde duyarlılığı arttırarak migren ataklarını tetikleyebildiği unutulmamalı" diyor. Alkol, peynir, çikolata migren ataklarını tetiklediğini söylüyor.
YUMURTA YE ZAYIFLA
Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta, sağlığa sağlık katıyor. Kemiklere kuvvet veriyor. Kas sağlığını koruyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. Uzun süre tokluk hissi veriyor. Gözlere iyi geliyor. Kalp sağlığını destekliyor. Zayıflamaya yardımcı oluyor. Beyni çalıştırıyor. Vücuda enerji veriyor.