YORGUNLUĞA KARŞI
Çin ve Asya tıbbında M.Ö. 2000 yıllarından beri kullanıldığına dair kayıtlar mevcut. Yüzyıllar boyunca Çin imparatorları, bu maddenin ekstresini 'canlandırıcı tonik' olarak kullanmışlar.
Çin tıbbında ve mutfağında halen aktif olarak kullanılır, toksinlerden arındırdığına inanılır ve enerji içeceği olarak tüketilir. Kronik yorgunluk şikayeti nedeniyle bana başvuran hastalarda, muayene bulgularında bir engel yoksa, mutlaka kullandırdığım bir maddedir.
ASTIMIN DÜŞMANLARINDAN
Kimyasal bileşiminde glikrizin, glikiretinik asit, asparajin ve flavonoidler var ki flavonoidler bilinen en güçlü antioksidanlardan. Tıbbi olarak önemli 'yangı giderici', kortizona benzer bir etkisi saptanmış ancak kortizonun yan etkilerine sahip değil. Tüm dünyada, benim de dahil olduğum bir grup hekim bu bitkiyi ve ondan elde edilen bitkisel drogları; kan şekeri düşüklüklerinde, eklem iltihaplarında, romatizmada, astımda, alerjilerde, sedef, vitiligo, liken gibi kronik cilt hastalıklarında ve birçok kronik yangısal durumda destek tedavisi olarak
KABIZLIĞA BİREBİR
Gastritlerde, kolitlerde, mide- bağırsak ülserlerinde, kronik bronşit ve farenjitlerde de oldukça etkili bir madde. Safra yollarındaki salgıları da artırdığı için safra yolları hastalıklarında ve kolesterol düşürmede yardımcı. Hafif 'laksatif', yani dışkı yumuşatıcı bir etkisi var ki bu özelliği ile de kabızlık ve basurda faydalı.
FAZLASI ZARARLI
Birçok doğal madde gibi meyan kökünün de fazla alımı zararlı olabiliyor. Tansiyon ve şeker hastaları, böbreküstü bezinde problem olan ve kanda potasyum düzeyi düşük hastalar bu maddeden elde edilmiş ürünleri kullanmamalıdır. Doktor kontrolünde kullanılması gereken bir bitkisel destektir.
SAVUNMA MEKANİZMASI
Mikrobik hastalıklara karşı önemli olumlu etkileri mevcut. Virüslere ve birçok mikrobik ajana karşı en önemli savunma mekanizmalarından biri, bu gibi durumlarda salgıladığımız 'interferon' denen bir madde ki; meyan kökünün kandaki ve dokulardaki interferon düzeyini artırdığına dair önemli araştırmalar mevcut. Zaten yüzyıllardır hepatit ve verem gibi hastalıklarda kullanılmış.