Belirleyici etken hormonlar!

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere önce 12 ay korunmasız ilişki öneriliyor. Bu sürede bebek sahibi olamayan çiftlerde hormonal durum inceleniyor!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :12 Mayıs 2011
Belirleyici etken hormonlar!
Çocuk sahibi olma duygusu, aile olma duygusu insanların en temel içgüdülerinden biridir. Dünya istatistikleri gösteriyor ki; her yedi çiftten birinin, doktor yardımı olmadan çocukları olmamaktadır ve bu çiftler çeşitli tedavi yöntemlerine başvurmaktadırlar. Özel Fulya Jinemed Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel; tüp bebekle ilgili bilinmesi gereken her şeyi sizler için kaleme aldı. İşte 'bebek özlemine son verecek' yöntemler ve izlenmesi gereken yollar…

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler ne yapmalı?
Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin niyetlenmeden önce bir kadın-doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Bu muayenede gebe kalmanın en uygun olduğu günler saptanır. Gebelik öncesi bebek ve anneyi ilgilendiren bir takım tahliller yapılır. Bu tahliller sonrasında, değişik hastalıklara karşı aşılar gerekebilir. Bazı hastalıklar bulunup, ilk tedaviler yapılabilir.

Tüp bebeğe ne zaman ve kimler başvurmalı?
Infertilite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından korunmasız, düzenli ve normal ilişkiye rağmen 12 ay içerisinde gebelik sağlanamaması olarak tanımlanır. Bu nedenle çiftlerin 12 ayın sonunda infertilite tedavisi ile uğraşan ve bu tedavi çerçevesinde Tüp Bebek hizmeti de veren bir merkeze başvurmaları uygundur. Bize başvurduklarında ilk olarak sperm sayımı yapılır ve anne adayının hormonal durumuna bakılır.

Günümüzde tüp bebek için uygulanan sistem nedir?
Çiftler karı-koca olarak bize başvururlar. Resmi nikâh gereklidir. Erkeğin sperm testi yapılır. Çünkü bizler dışarıda yapılan sperm sayımlarından çok daha farklı sonuçlar elde edebilmekteyiz. Kadının rahim röntgeni yoksa çekilir, hormonlarına bakılarak menopozal bir durumun olmadığı anlaşıldıktan sonra da tedaviye geçilir. Değişik ilaçlarla kadının yumurtalıkları uyarılır ve birden çok yumurta üretilmesi sağlanır.


Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL