İş Kanunu'na göre, sözleşmenin taraflarından biri, iş sözleşmesini herhangi bir haklı neden olmaksızın sona erdireceği zaman belirli bir süre önce karşı tarafa haber vermek zorundadır. İşyerindeki çalışma süresi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6 ayla 1.5 yıl arası olanlar 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden karşı tarafa bildirimde bulunmak zorundadır. Bu süreler içinde işveren işçiye günde 2 saat iş arama izni vermek zorundadır. Tarafların anlaşması ile işçi bu süreyi toplu olarak kullanabilir.
İş Kanunu'na göre 5 yıla kadar kıdemi olan bir işçinin 14 gün yıllık izin hakkı vardır. Bu sürelerin işveren tarafından verilmesi zorunludur. Ancak izin süreleri işçi ile işverenin anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.
İşyeriniz esnaf odasına kayıtlı bir işyeri ise, Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'na tabi işyerlerinde 3 işçinin çalıştığı yerler istisnadır. Sizin işyeriniz de bu kapsamda bir işyeri ise sizin hakkınızda İş Kanunu hükümleri uygulanmaz. Yani bu durumda kıdem tazminatı alamazsınız. Eğer işyeri İş Kanunu'na tabi bir işyeri ise, işten çıkarıldığınız için tazminat alabilirsiniz.
Malulen emeklilikte yaş sorunu bulunmamakta. Malullük için toplamda 1800 prim gün ödenmiş ve sigorta başlangıcı ile talep verme tarihleri arasında 10 yıllık sigortalılık süresinin dolmuş olması yeterli. 10 yıllık süreniz dolmuş. Eğer 1800 günlük priminiz mevcutsa maluliyet için sevk alabilirsiniz. Ancak bu malul olduğunuz anlamı taşımamakta. Hastaneden en az yüzde 60 oranında malul raporu alıp SGK'ya vermeniz gerekli. Hastane raporlarını SGK Sağlık Kurulu kabul ederse maluliyet maaşı bağlanır.
* * *
ELEMAN ARANIYOR
* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Yakınınızın 3600 prim günden emekli olma imkanı bulunmakta. Yapması gereken hemen askerlik borçlanması yapmak ve ödemek sonrasında tam 1 yıl daha SSK primi ödeyerek 3600 günü tamamlaması zorunludur. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, 24 Mayıs 2014 tarihi gelmeden prim gün sayısını tamamlaması gerekmektedir. Çünkü bu tarihe kadar tamamlarsa 10.09.2014 tarihinde emekli olur. Bu tarihi bulursa emekliliği tam bir yıl sarkar ve 10.09.2015 tarihinde emekli olabilir.