Özel sağlık sigortası olan yaşadı!

SGK, özel sağlık sigortası olanları da genel sağlık sigortası kapsamına aldı. Buna göre özel sigortası olanlar, faturalarının belirli tutarını SGK’ya fatura edebilecek. Kalan kısmı ise sigorta ödeyecek.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :10 Temmuz 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :10 Temmuz 2012 , 09:18
Özel sağlık sigortası olan yaşadı!

İÇİNDEKİLER

Özel sağlık sigortası olanlar, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında artık sağlık giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) da fatura edebilecekler. SGK, geçtiğimiz hafta yayınladığı genelgeyle, özel sağlık sigortası olanların da SGK'nın sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanmasının önünü açtı. Bugüne kadar özel sağlık sigortası olanlar tedavi giderlerini ya sigorta şirketine ya da SGK'ya fatura edebiliyor; özel hastaneler de sağlık harcamalarının tamamını özel sigortadan alıyordu.

Model Avrupa'da uygulanıyordu

Yeni yayınlanan genelgeyle, özel sigortası olanlar sağlık harcamalarının belirli bir tutarını SGK'ya fatura edebilecek; üstü için de özel sağlık sigortasından yararlanabilecek. SGK tarafından kapsama alınmayan, kapsama alındığı halde kısmen karşılanan, yani ilave ücret ödenen ya da bireylerin daha yüksek standartlarda sağlık hizmeti talep ettiği durumlarda devreye giren özel sağlık sigortası olarak tanımlanan 'Tamamlayıcı Sağlık Sigortası' yıllardır Almanya, Hollanda ve Fransa gibi birçok gelişmiş ülkede uygulanıyor. Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren yoğun şekilde tartışılmaya başlanan 'Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, ilk kez 5510 sayılı Kanun'un 98. maddesinde konu edildi. 2011 yılının ekim ayında yayımlanan Orta Vadeli Program'da (2012-2014) 'tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sigortası modellerinin geliştirileceği' konusuna yer verildi. Kanunun 98. maddesinde, konuyu sigortacılık ilkeleri çerçevesinde düzenleme görevi, SGK'nın uygun görüşü alınmak koşuluyla Hazine Müsteşarlığı'na verildi.

SGK tarafından finansmanı sağlanmayan estetik girişimler, akupunktur gibi alternatif tedaviler gibi sağlık hizmetleri, ilave ücret tutarları, otelcilik ücreti gibi hastadan alınabilecek tutarlar ve özel hastane ile sigorta şirketi arasında yapılabilecek anlaşmaya göre Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatları üzerinde kalan tutarlar 'Tamamlayıcı Sağlık Hizmeti Sigortası' kapsamında bulunacak. Ancak, kanun gereği hasta katılım payları özel sigorta konusu yapılamayacak.

SUT'un üzerini şirket ödeyecek

Düzenlemeye göre, sigorta şirketi ile özel hastane bir sağlık hizmetinin fiyatı konusunda kendi arasında bir anlaşma yapabilecek. Bu durumda, sağlık hizmet bedelinin SUT fiyatı SGK'ya, SUT'un üzerinde kalan kısmı da sigorta şirketine fatura edilebilecek. Örneğin 'Tamamlayıcı Sağlık Hizmeti Sigortası' yaptıran bir kişi, normal doğum için sözleşmeli/protokollü bir sağlık hizmet sunucusuna başvurduğunda, SUT fiyatı olan bedel SGK'ya, hastanenin istediği ilave ücret ise özel sigorta şirketine fatura edilebilecek. Ayrıca sigorta şirketi ile hastane arasındaki 'normal doğum fiyat anlaşması' da yine sigorta şirketi tarafından karşılanacak.

2.78 MİLYON ÖZEL SAĞLIK SİGORTALISI VAR

TÜRKİYE'DE özel sağlık sigortası olan kişi sayısı son iki sene içerisinde yüzde 80 arttı. Genellikle şirketler tarafından çalışanlarına yönelik olarak yaptırılan grup sağlık poliçe sayısında azalma görülürken, ferdi olarak yaptırılan özel sağlık sigortası poliçe sayısındaki artış yüzde 366 olarak gerçekleşti. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği verilerine göre 2009 yılı kasım sonu itibariyle Türkiye'de özel sağlık sigortası poliçesine sahip kişi sayısı 1.28 milyon iken bu rakam 2011 Kasım ayı itibariyle 2.28 milyona yükseldi. Ferdi olarak yaptırılan özel sağlık sigortası poliçe sayısı ise 360 binden 1.32 milyona yükseldi. Bu ferdi poliçeler aracılığıyla özel sağlık sigortasına sahip olan kişi sayısı ise 532 binden 1.49 milyona çıktı.