Asgari ücret teşviği, gazilere ikinci maaş ne oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimat vermişti. Meclis'e geldi. 10 bin kişi erken emekli olacak. Asgari ücret teşviği, gazilere ikinci maaş, internetten silah satışına yasak gibi bir çok başlıkta önemli düzenlemeler içeren teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Mart 2020 , 10:15 Güncelleme Tarihi :05 Nisan 2020 , 09:40
Asgari ücret teşviği, gazilere ikinci maaş ne oldu?

İÇİNDEKİLER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu yeni torba yasa teklifini onayladı. İçerisinde Gaziler için de planlanan uygulamalar yer alan düzenlemenin kabul edilmesiyle tek maaşlarıyla ailelerin, geçindirmeye çalışan gazilerin yüzleri de gülecek. Bu anlamda ekonomi ile ilgili düzenlemeleri içeren teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Asgari ücret teşviği, gazilere ikinci maaş, internetten silah satışına yasak gibi yeni düzenlemeler var.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Işık ile Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Genel Başkanı Lokman Aylar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki torba teklifin kabul edilen maddeleri arasında yer alan gazilere sağlanacak yeni haklarla ilgili düzenlemeyi AA muhabirine değerlendirdi.Gazilerin engellilikten doğan emeklilik haklarının engelliği olmayanlar gibi sayılmasına yönelik 2013'te yapılan yasal düzenleme sonrası yaşanan mağduriyetleri gidermek için mücadele verdiklerini anlatan Işık, Meclise sunulan teklifte 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresini dolduran vazife ve harp malulü gazilere ikinci maaş bağlanmasının öngörüldüğünü anımsattı.

Teklifin aralık ayında maaşı kesilen 236 gazinin mağduriyetlerini de gidereceğini vurgulayan Işık, şunları belirtti: "Cumhurbaşkanımızın gaziler konusundaki hassasiyeti aşikar. Sesimizi duydu ve buradaki mağduriyetlerin giderilmesi talimatını verdi. Cumhurbaşkanımıza, konunun Meclise taşınmasını sağlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk'a ve tüm siyasi parti temsilcilerine teşekkür ederiz. Teklifin gazilerimizi mağdur etmeyecek en iyi şekilde Meclisten geçeceğine inancımız tam."

"Engellilik durumuna göre kademeli formül uygulanmalı"

Türkiye Harp Malulü Gaziler şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Işık, düzenlemede gazilerin engellilik oranlarının da dikkate alınması gerektiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:"Mecliste 'torba teklif' içinde görüşülen düzenlemeler yaklaşık 10 bin vazife ve harp malulü gazinin mağduriyetlerinin giderilmesiyle ilgili. Yalnız ağır engeli ile hafif engeli olan gazilerin tamamının '20 yıl, 5 bin prim günü' kıstasına tabi tutulması mağduriyet oluşturabilir. Ağır engelliler için bu sürenin uzun olduğunu düşünüyoruz.

Bu nedenle teklifin engellilik durumuna göre kademeli bir formülle revize edilmesini öneriyoruz. Bunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna ilettik. Önerimiz, yüzde 40 ve aşağısında engeli olan gazilerin 20 yıl 5 bin iş günü, yüzde 60-yüzde 80 arasında engeli olanların 17 yıl 4 bin 200 iş günü, yüzde 80 ve üzeri engellilik raporu olanların da 15 yıl 3 bin 600 iş gününü doldurduktan sonra erken emekli olarak ikinci maaşa kavuşması. Düzenlemenin bu şekilde yasalaşması için çabalıyoruz. Tüm mağduriyetlerin giderileceğine inanıyoruz." Işık, tüm siyasi partilerin gazilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda ortak bir duruş sergilediğini ve bunun kendilerini mutlu ettiğini de dile getirdi.