Kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde eğer faaliyet tamamen durmuşsa kısa çalışma ödeneği alan çalışanlar için emeklilik primi yatmıyor.Genel sağlık sigortası primi İŞKUR tarafından yatırıldığı için sağlık hizmetlerine erişim konusunda sorun yok. Ancak emeklilik için prim günü eksik olan kişiler için bu süreçte emeklilik priminin ödenmemesi önemli bir sorun. Emeklilik primi ödenmeyince yaşını tamamlamış ancak prim günü eksiği olan kişiler için emeklilik tarihi gecikiyor.Aynı şekilde pandemi ücretsiz iznine gönderilen çalışanlar için de işveren emeklilik primi yatırmıyor. Bu nedenle ücretsiz izne çıkartılan kişilerin de emeklilik tarihleri bu nedenle gecikiyor.
Borçlanma hakkı sağlanabilir Kısa çalışmaya gidilen ancak faaliyetin tamamen durmadığı işyerlerinde çalışan kişiler çalıştıkları gün kadar emeklilik primine hak kazanıyorlar. Örneğin haftanın 6 günü çalışılan işyerinde kısa çalışmaya gidilmiş ve haftanın 3 günü çalışılmaya başlanmışsa bu işçi için işveren 15 gün prim ödüyor.
Dolayısıyla aylık 30 prim günü yerine 15 prim günü emeklilik için yatırılıyor. Bu şekilde prim günü hiç yatmayan kişiler olduğu gibi yalnızca çalıştıkları süreye orantılı olarak yatırılan kişiler de var. İşte bu kişiler için borçlanma hakkının kapsamı genişletilirse emekliliğin gecikmemesi sağlanabilir.Kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde faaliyetin tamamen durmamış olması halinde kısa çalışma ödeneği alınan günler için borçlanma imkanı şu anki mevzuat uyarınca yok.
SGK'nın bu konuda yapacağı düzenleme ile kısa çalışmaya gidildiği için emeklilik primi yatmayan işçilerin, eğer isterlerse bugünlere ilişkin primleri kendileri yatırarak emeklilik için gerekli prim gün sayısını doldurabileceği borçlanma hakkı tanınabilir.Bu sayede yaşı gelmiş primi yetmeyen kişiler için emekliliğin daha da gecikmemesi sağlanacaktır. Bunun için yapılacak bir düzenleme ile isteyen kişilere bu hak sağlanmalı.
E-DEVLETTEN EMEKLİLİK YAŞI NASIL SORGULANIR?
Emeklilik yaşını merak eden vatandaşlar için e-devlet portalı, emeklilik yaşı hesaplama robotu ile bu işlemi gerçekleştirebiliyor. 'Ne zaman emekli olurum?' uygulamasına giriş yapmak isteyen vatandaşlar, gerekli bilgileri sisteme girdikten sonra emeklilik yaşını ve durumunu sorgulayabilmektedir. Bunun yanında SGK hizmet dökümü de e-devlet üzerinden alınabilir.
E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?
Vatandaşlık hizmetleri hususunda geniş bir yelpazeye sahip olan e-devlet hizmet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/ her vatandaş için büyük kolaylıkların adresi oluyor. E-devlet SGK emekli yaşı, maaşı durumları sorgulamanın yanında daha birçok kamu birimi hizmetini de yerine getiriyor. Bunun yanında sorgulama işlemleriyle beraber kamusal ödeme işlemleri de bu portal üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
E-devlet kapısına girmek için, kişisel bilgilere erişim veya güvenlik gerektiren entegre elektronik hizmetlere erişim için şifre, e-imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi kimlik doğrulama araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. E-devlet portalına erişim sağlamak isteyen vatandaşlar, PTT üzerinden kişisel şifrelerini alarak ve daha sonrasında kimlik bilgileri ile teyit ederek bu hizmetlerden kolaylıkla faydalanabilir.
E-DEVLET EMEKLİLİK DURUMU SORGULAMA