CENAZE YARDIMI İÇİN KİM BAŞVURU YAPABİLİR?
SGK doğrultusundan oluşturulan cenaze yardımı amacıyla vefat eden bireyin sigortalı olması önemli. Vefat eden sigortalının cenazesi amacıyla masraflarını karşılamak adına yardım talep edebilecek olan yakınları sırayla şöyledir:
Öncelikli hak sahibi, nikahlı eşi saseneır.
Eşi yoksa ölen bireyin nüfusuna kayıtlı çocukları müracaat yapabilir.
Çocukları yoksa anne ve babası cenaze yardımı alabilir.
O da yoksa kardeşleri talepte bulunabilir. Ödenek kardeşlerine eşit olarak dağıtılır.
Birinci dereceden yakını bulunmayan şahıslar amacıyla masraf yapan yakını cenaze giderlerini belgelendirdiğinde cenaze yardımı alabilir.
Birinci dereceden bir yakını varken onun yerine vefat eden bireyin amcası, dayısı, halası gibi diğer bir yakını müracaat yaparsa geçerli olmuyor.
KİMLER İÇİN CENAZE YARDIMI ALMAK MÜMKÜNDÜR?
Sigortalı bir kişi, iş kazası ya da meslek hastalığı neticesi vefat ettiğinde,
Malullük, yaşlılık ya da devamlı iş göremezlik raporu olan bireylerin vefatı gerçekleştiğinde,
Kendisi adına en az 360 gün olmak şartıyla yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilen sigortalı şahıslar öldüğünde hak sahipleri cenaze ödeneği amacıyla müracaatlabilir. Eğer 360 gün yaşlılık ya da ölüm sigortası primi bildirilmiş ise bireyin öldüğü vakit sigortalı olup olmadığına bakılmaz.
ALINMASI UNUTULAN DİĞER YARDIMLAR İSE;
Prim Ödeyip Emekli Olamayanlar
SGK'ya senelerce prim ödeyip emekli olamayanlar lüzumlu koşulların sağlanması durumunda ödemiş oldukları primleri geri iade alabilirler. Bayanlarda 20 sene erkeklerde 25 sene şartının bulunduğu toplu para ödemelerinde ilaveten yaş ve gün şartının sağlanması prim şartının eksik olması durumunda toplu para ödenir.
Hasta Olanlar
SGK çalışmaya devam eder iken hasta olanlara iş görememezlik diğer adıyla rapor parası sağlar. SGK'nın bireylerin maaşlarına göre yapmış bulunduğu ödemelerde sıhhat kurulundan rapor alınması gerekir. Hastalığın ilk günü dışında kalan diğer bütün günler amacıyla günlük rapor ödemesi alınabilir.
Dul maaşı ve yetim aylığı
SGK gene çalışanların belli bir tutarda prim ödemiş olmaları durumunda ve emeklilerin vefatında yakınlarına maaş bağlar. Geride kalanlara bağlanan maaşlar otomatik bağlanmaz. Kişilerin SGK İl Müdürlüğüne müracaatte bulunmaları gerekiyor. Dul maaşı eşe ödenirken yetim aylığı bekar ve evlenmemiş kız çocuklarına ödenir. Erkek çocukları ise öğrenim görüyor olmaları durumunda 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilirler.
Çeyiz Parası Ödemesi
Çeyiz parası ödemesi de SGK desteklerinden birisidir. Çeyiz parası ödemesi yetim maaşı alan bir genç kızın evlenmeye karar vermesi durumunda ödenir. Evleneceği amacıyla yetim maaşı kesilecek olan genç kıza SGK çeyiz parası öder. Ödemeler alınmakta olan yetim maaşını 24 katı kadar toplu ve peşin ödenir. Çeyiz maaşı amacıyla SGK'ya müracaat yapılması şart.