SAHTE SİGORTALILIĞIN SONUÇLARI NELERDİR? CEZASI NEDİR?
Sahte sigortalılık durumunun Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve zaman zaman müfettişlerce tespit edilmesi durumunda sigortalı açısından da işveren açısından da bazı yaptırımlar öngörülmüştür. Bunları sigortalı ve işveren açısından ayrı ayrı şu şekilde sıralayabiliriz;
Sigortalı açısından sahte sigortalılığın sonuçları ve cezası;
Sahte sigortalılık tespit edilmesi durumunda, fiili çalışmaya dayanmayan hizmetleri iptal edilerek silinir.
Yapılan hizmet iptalleri ile eksilen gün sayısı emekli olan bir kişi için emeklilik koşullarını ortadan kaldırıyorsa, kişinin emekliliği iptal edilir.
Emekliliği iptal edilen sigortalının, emekli olduğu tarihten tespit tarihine kadar almış olduğu tüm emekli maaşları, yararlandığı sağlık hizmetlerinin bedelleri yasal faizi ile birlikte kendisinden toplu olarak tahsil edilir.
Kişi emekli olmak için yeniden eksik günlerini tamamlamak üzere çalışmak durumunda kalır. Sahte sigortalılık döneminde de sağlıktan yararlanmış ise yine bu bedeller kendisinden tahsil edilir.
Sigortalının sahte sigortalılık dönemi sigortalılığının başladığı tarihte ise sigorta başlangıcı iptal edilir. Sonrasında fiili çalışmaya dayanan bir sigortalılık dönemi varsa başlangıcı o döneme kaydırılır.
İşveren açısından sahte sigortalılığın sonuçları ve cezası;
Sahte sigortalı bildirimi yapan işveren açısından Kuruma ödemiş olduğu sahte sigortalılığı içeren tüm primler Kuruma bırakılır, iade edilmez.
İşverenin ilgili dönem kayıt ve belgeleri gerçeği yansıtmadığı için geçersiz kabul edilir ve 5510 sayılı Kanunun 102. maddesinin ilgili hükümlerince işverene idari para cezaları uygulanır. Ne kadar çok ayda bu durum söz konusu ise ceza o kadar katlanır.
İşverenin Kuruma sahte sigortalılık içeren belgeler vermiş olması sebebiyle evrakta sahtecilik kapsamında Cumhuriyet Savcılığı'na sevki istenir ve yargılanır.