10 YIL SİGORTAYLA MALULEN EMEKLİLİK
Bir vakit çalıştıktan sonra hastalanan ya da sakat kalan binlerce birey var. Yüzde 60 oranında iş kuvveti kaybı olanlar ile sık sık başkasının bakımına muhtaç derecede malul olanlar yaşı beklemeden erken emekli olabiliyor. Bunun amacıyla 10 sene sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 oranında iş kuvveti kaybı aranıyor. Bu hali SGK Sağlık Kurulu doğrultusundan onaylanan vatandaşlara 971 lira maaş bağlanıyor.
ENGELLİ HAKKIYLA 16 YA DA 18 YILDA
İlk kez 1 Ekim 2008 ve ardından sigortalı olan engelliler, çalışma kuvvetindeki kayıp seviyesine göre emekli oluyor. Sağlık kurulu raporuna göre çalışma kuvveti kaybı; yüzde 50 ila 59 arasında olan sigortalılar 16 senelik sigortalılık vakti ve 3700 gün, yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olanlar ise 18 senelik sigortalılık zamanı ve 4100 gün şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olabilirler.
ASKERLİK BORÇLANMASI YAPMAK DA MÜMKÜN
Askerlik yapmış olan her bireyin bu görevde geçirdiği zamanlarını SGK'dan borçlanma olanağı var. Emeklilik başvurusundan evvel olmak kaydıyla askerlik borçlanması, istenildiği vakit yapılabilir. Kişi askerliğini sigorta başlangıcından evvel yapmışsa sigorta tarafından işe girişi borçlandığı askerlik zamanı kadar geriye gidiyor. Özellikle 2000 senesi ve evvel sigorta başlangıcı olanlar amacıyla bu hal söz konusu. Böylece emeklilik için gereken yaş aşağı düşüyor ve daha erken emekli olunabiliyor.
HANGİ MESLEKLER ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK?
Su altında çalışanlar, Güvenlik ve MİT mensubu, itfaiyeci, Gazeteci, Madenci, Demir-çelik işçileri TSK görevlileri gibi tam 43 değişik meslek yıpranma paylarından yararlanacak ve borçlanma yaparak erken emekli olma fırsatlarının sahibi olacak. Bu kapsamda vatandaşlar şayet prim ödemesinde eksikleri varsa bu hususta tercih edebilirler. Ancak sigortalı çalışma ve prim ödeme şartlarını yerine getirip, yalnızca yaştan ötürü eksikleri varsa üç seneye kadar yaş haddinden yararlanmaları söz hususu olabiliyor.