Yatarak tedavi görecekler SGK istirahat parasını ne kadar alabilmektedir?
Yatarak tedavi görecek şahıslar ayakta tedavi olanlara nazaran daha az istirahat raporu parası alabilmektedir. Buna göre yatarak tedavi görecek bireylerin alacağı istirahat raporu parası günlük maaşın yarısı kadardır ve ödemeler gene SGK doğrultusundan gereksinim sahiplerine ulaştırılmaktadır.
Rapor niteliklerine göre iş göremezlik ödeneği alma şartları
Alınan raporun özelliklerine göre iş göremezlik ödemesi şartları, vatandaşa ayakta ya da yatarak tedavi raporu verilip verilmemesine göre farklılık göstermektedir. Rapor özellikleri kapsamında ayakta tedavinin yeterli olacağı tarafında karar verilmişse, kişilere iş göremezlik ödeneği verilmesi amacıyla bireyin hizmet akdi kapsamında çalışıyor olması gerekmektedir.
Bu kapsamda çalışanlar, 2 günü geride bıraktığımız raporların tamamında iş göremezlik ödeneği alabilmektedir. Fakat hizmet akdi ile çalışılmaması, bireyin kendi işinde çalışıyor olması ya da serbest meslek erbabı olması durumunda ise yatarak tedavi olma koşulu aranmaktadır. Kişilere yayılan bu yatarak tedavi olma koşulu, yalnızca doğum nedeniyle alınacak iş göremezlik ödeneğinde delinir. Hangi sektörde çalışıyorsa çalışsın, bireyin gebelik nedeniyle rapor alması durumunda iş göremezlik ödeneği alması sağlanır.
İş göremezlik ödeneği alınacak raporun bir başka niteliği zamandır. 2 günden uzun vakit ile verdiği raporun, dile getirdiği iki günün iş gününe denk gelmesi gerekmektedir. Örnek olarak 3 günlük bir raporda, rapor başlangıç tarihinin Pazartesi olması durumunda 3. günün iş göremezlik parası kişiye verilir. fakat anlatılan 3. gün piyasaya denk geliyorsa, birey iş göremezlik ödeneğinden yararlanamaz.