Çalışma hayatı içinde bulunmayan, daha önce hiç bir işte çalışmayan vatandaşlarda anında emekli olabilecekler. Çalışma hayatında aktif olarak yer almayan vatandaşlar yaşlandıklarında emekli olmak amacıyla isteğe bağlı emeklilik sekmesini değerlendirmeyi düşünüyorlar. İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekmektedir.
İlk Defa İsteğe Bağlı Sigortalı Olanlar
Kimler isteğe bağlı sigortaya başvurabilir?
Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;
5510 sayılı Kanuna tabi mecburi sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan, Sigortalı olarak çalışmakla eş güdümlü ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar, Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar, 18 yaşını dolduranlar. Kanunun yürürlük tarihinden evvel mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenler, rastgele bir işleme lüzum kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.
Takvim.com.tr kısaca veriler sizlerle. Aşağıdan haberimizi okumaya devam edebilirsiniz
Nereye ve nasıl başvurulur?
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekmektedir.
Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalıların ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olacaktır.
İsteğe bağlı sigortanın başlangıcı ne zamandır?
İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar.
İsteğe bağlı sigortalılar ne kadar prim öder?
İsteğe bağlı sigorta primi prime temel kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı doğrultusundan tespit edilen prime temel aylık kazancın % 32'sidir. Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir.
İsteğe bağlı sigortalılığın devamında belli vakit prim ödememe durumunda sigortalılığın sona ermesi programı kaldırılarak, ait bulunduğu ayın primini en geç 12 ay içerisinde ödemeyen sigortalının o aya ait primini ödeme olanağı olmayacak, 12 ay geçmedikçe başka aylara ait primlerini gecikme zammı ile ödenmesi olanağı ve talep ya da ölüm dışında isteğe bağlı sigortalılık sonuçlandırılmayacaktır.
İsteğe bağlı sigorta nasıl sona erer?
İsteğe bağlı sigortalılık;
İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanların, primi ödenmiş son günü takip eden günden,
Aylık talebinde bulunanların, aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden, Ölen sigortalının ölüm tarihinden, itibaren sona erer.
İsteğe bağlılık süresinin değerlendirilmesi
01/10/2008 tarihinden itibaren ilk defa isteğe bağlı sigortalı olanlar ile 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteğe bağlı sigorta primi ödeyen sigortalıların 01/10/2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş vakitleri 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık zamanı olarak kabul edilecektir
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA GİRİŞİ İLE ÇALIŞMADAN EMEKLİ OLMAK MÜMKÜN
18 yaşını doldurduktan sonra belirli koşullar hariç kayıtlı bir işte çalışmayanlar, devletin sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanamadıkları gibi primleri ödenmediği için emekli de olamıyorlar. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sunmuş olduğu isteğe bağlı sigorta girişi ile siz de çalışmıyor olmanıza rağmen aylık primlerinizi ödeyebilir, böylece hem sağlık hizmetlerinden sigortalı bir şekilde faydalanabilir hem de emeklilik hakkı kazanabilirsiniz.
KİMLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTA HİZMETİNDEN FAYDALANABİLİR?
Reşit sayılan; SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi herhangi bir sigorta türünde devam eden bir kaydı bulunmayan ve her ay belirli miktarlardaki prim ücretlerini ödeyebilecek olan herkes isteğe bağlı sigorta girişi hizmetinden faydalanabilir. Faydalanabilecek kişilerin kapsamı ise yalnızca çalışmayanlarla sınırlı kalmıyor; ev hanımlarından esnafa, freelancer'lardan part time çalışanlara kadar oldukça geniş bir kitleye yayılıyor. Tüm bu koşullara ek olarak isteğe bağlı sigorta girişinden yararlanabilmek için anne, baba veya eşten dolayı emekli maaşı almıyor olmak da gerekiyor.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA GİRİŞİNİN SUNDUĞU İMKANLAR NELER?
İsteğe bağlı sigorta girişi hizmetinden hiç çalışmamış olanların yanı sıra daha önce çalışmış ancak prim gün sayısını tamamlamamış ya da çalışmaya ara vermiş kişiler de faydalanabiliyor. Böylece iş hayatından uzak kalan kişiler de tıpkı çalışıyormuş gibi prim günlerini doldurmaya ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaya devam edebiliyorlar. İsteğe bağlı sigorta girişi de tıpkı çalışanlarda olduğu gibi hem emekli olmanızı hem de genel sağlık sigortası sistemine dahil edilmenizi sağlıyor.
SGK İSTEĞE BAĞLI SİGORTA İÇİN TIKLAYINIZ