İran'dan hodri meydan

İran tarihi adım atarak yıllar sonra kurulan ilk nükleer reaktöre yakıt yüklemeyi başardı. Batı ise ülkenin enerji adı altında atom bombası yapacağı konusunda endişeli

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :22 Ağustos 2010
İran’dan hodri meydan

İÇİNDEKİLER

İran, Rusya'nın desteğiyle dün tarihi bir gün yaşadı. Ülke, yıllar sonra, "atom bombası yapmak istediği" yönündeki şüphelerin gölgesinde, ilk nükleer enerji santraline yakıt pompalamayı başardı. Dün gerçekleşen tarihi açılış töreni, İran devlet televizyonundan canlı olarak yayınlandı.

'DİRENİŞ SEMBOLÜ'
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve Rusya Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Sergey Kriyenko'nun katıldığı törenle, Buşehr'de bulunan nükleer santrale yakıt yüklenmeye başlandı. Törende konuşan Başkan Salihi, İran'ın Rusya'nın desteğiyle hayata geçirilen 1 milyar dolarlık projenin bir "hak" olduğunu söyleyerek, "Elimizdeki uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeyi düşünmüyoruz. Sadece ihtiyacımız olanı üreteceğiz" dedi. Nükleer santrale yakıt verilmesinin büyük bir başarı olduğunun altını çizen Salihi, "Buşehr nükleer santrali, İran halkı için sabır ve direnişin bir sembolüdür'' ifadesini kullandı. Başkan Salihli ayrıca işbirliğinden dolayı Rusya'yı takdir etti. Santraldeki 163 yakıt çubuğu ve reaktöre 82 ton yakıt verileceği ve bu işlemin 5 Eylül'e kadar süreceği belirtildi. Santralin tamamen hizmete açılması halinde 1000 megawat elektrik enerjisi üretebileceği belirtiliyor.

ONLARA GÜVENMİYORUZ
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer enerji faaliyetlerinin süreceğini ve bu kapsamda 20 yeni santral daha yapılacağını söyledi. Ahmedinejad, "ABD ve Avrupa, İran'a benzin satışını yasaklamış, halbuki benzin nükleer bir yakıt değil. Biz onlara güvenmiyoruz" dedi

TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ
Türkiye, İran ve Brezilya arasında imzalanan "Tahran Deklarasyonu"nun ardından Batılı güçler, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptırım oylamasına gitti. Türkiye'nin "hayır" oyu verdiği oylama Ankara ile ABD arasında kriz yarattı. Batı, İran'ın nükleer enerjiyi gerekçe göstererek atom bombası ve nükleer silah üreteceği konusunda endişe taşıyor.