kişiyi ilgilendiren yasanın bazıları şöyle:
SOMUT OLGU:
Tutuklama veya tahliye isteminin reddine ilişkin kararlarda, kuvvetli suç şüphesi ve tutuklama nedeninin varlığı için 'somut delil' aranacak. Bazı tutuklular çıkacak.
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANAN:
Ehliyetsiz veya alkollü araç kullananlara savcılarca verilen para cezası, kaymakamlık ve valiliklere bırakılacak.
YURDA KAÇAK GİREN:
Kaçak giriş yapanlara hapis cezası yerine para cezası verilecek.
KAÇAK ELEKTRİK:
Bu olay "karşılıksız yararlanma" suçuna dönüştürülecek. Borcun faiziyle birlikte ödenmesi durumunda hapis cezası verilmeyecek. Kişi, 5 yıl içinde bir kez daha aynı suçu işlerse hapis yatacak.
SABIKA:
Sicil kaydı, yüz kızartıcı, devlete karşı işlenen suçlarda 15, basit suçlarda 5 yılda silinecek.
HAKİM BEKLENMEYECEK:
Mahkemelerde her türlü dilekçe, hakimi beklemeden oluşturulacak evrak bürolarına teslim edilecek.
GİZLİLİĞE 3 AY SINIR:
Taslağa göre, özel yetkili savcılıkların yürüttüğü suçlarla ilgili gizlilik kararı 3 ayla sınırlı tutulacak. Şüphelilerin ifade tutanakları, bilirkişi raporları ve elde edilen diğer tüm delillere ilişkin verilecek gizlilik kararı 3 aydan fazla olamayacak.
KARŞILIKSIZ ÇEK:
Karşılıksız çek kesenlere hapis veya para cezası yerine çek kesme veya çek hesabı açma yasağı getirilecek.
MOLOTOF SİLAH OLDU
Yangın çıkarıcı maddeler 'patlayıcı madde' sayılacak. Böylelikle molotofkokteyli silah 'patlayıcı madde' kapsamına alınacak ve dolayısıyla cezası artacak. Bu arada mevcut düzenlemeye göre, terör suçundan 1 gün hapis cezası alınsa bile ceza ertelenemiyor veya paraya çevrilemiyordu. Taslağa göre, hakim bir terör suçundan dolayı 2 yılın altında ceza verirse bunu erteleyebilecek veya paraya çevirebilecek.
BASIN SUÇLARINA AF
Basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup, adli para cezasını veya üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren suçtan dolayı yapılmakta olan soruşturmalar, kovuşturmalar, tamamlanmış yargılamalar sonucu alınan mahkumiyetler de askıya alınacak.
SINIR 50 BiN LiRA...
Danıştay'a gelmesine gerek bulunmayan davalar ile 50 bin liranın altındaki davalar, Danıştay'a hiç gelmeden bölge idare mahkemelerinde kesinleşecek. Bölge idare mahkemeleri de ikiden fazla kurul halinde çalışabilecek yapıya dönüştürülecek.
DANIŞTAY'A 2 YIL SÜRE
Şu anda 6 bin temyiz dosyasının beklediği Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yapısı, geçici olarak değiştirilecek. 4 bine yakın yeni müracaat yapılan ve haftada bir defa toplanan Kurul, bundan böyle sürekli toplanabilir hale getirilecek ve 2 yıl içinde dosyaların tamamını görüşüp, karara bağlayacak.
ŞERİFE GÜZEL