'ÜRETİCİLER EĞİTTİ'
Jetin pilotlarından Malatyalı Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Yozgatlı Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'dan ise hala haber alınamadı. Lazkiye açıklarında 2 pilotu arama çalışmaları sürerken, "Türk jetini kim vurdu" sorusu ise cevapsız kalmadı. Türk jetinin, Rusya'dan Suriye'ye giden "Buk- M2" füzeleriyle (NATO kod adı SA-11, SA-6) vurulduğu ortaya çıktı. Suriye'nin bu füzeleri 15 ay önce Moskova'dan getirdiği ve Esad askerlerinin, bu sofistike silahlar üzerine Rus üreticiler tarafından eğitildiği öğrenildi. Rus hava savunma sistemini kullanan Suriye'nin, Türk jetini de bu füzelerle düşürdüğü açıklandı.
SESTEN TAM 3 KAT HIZLI
24 bin metreye kadar çıkabilen SA-6 tipi hava savunma füzesinin, 10 bin metre yükseklikte, sesin neredeyse 3 katı kadar hıza ulaşabildiği öğrenildi. Konuyla ilgili açıklamalar yapan emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kürşat Atılgan, Suriye'nin tüm hava savunma sisteminin Rus malı olduğunu doğruladı. Halk ayaklanmasının yaşandığı Suriye'de Avrupa sisteminin kullanılmadığını da sözlerine ekleyen Atılgan, "Suriye'nin Lazkiye Limanı'nın korunmasına yönelik hava savunma füzeleri ve uçaksavarları bulunuyor. Bunların hepsi Rus malıdır" dedi. Kürşat Atılgan, sözü denize çakılan ve hala bulunamayan pilotlara getirdi.
'YER BİLDİRİCİ ÇALIŞMADI'
"Pilotlarla irtibata geçilemedi" diyen Kürşat Atılgan, sözlerine şu sözlerle devam etti: "Pilotların üzerinde bulundukları yeri gösteren, PLS cihazı (şahıs yer gösteren) bulunur. Pilotlar uçaktan atlayabilseydi bu cihaz çalışır, uçak ve pilotların yeri kolaylıkla bulunurdu. Pilotlar atlayamadığına göre uçak, füze ya da uçaksavarla vurulup parçalandı. Pilotlar da uçakla birlikte suya gömüldü. Cihaz suda çalışmadığından, pilotların uçakla suya gömüldüğünü düşünüyorum."
SURİYE: SALDIRI DEĞİL KAZAYDI
Uçak krizinden sonra Suriye kanadından gerilimi düşürmeye yönelik bir açıklama geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, olayın Suriye hava sahasında gerçekleştiğini söyledi. Resmi bir açıklama yapacaklarını belirten Makdisi, "Olay bir saldırı değil, kazadır. Türkiye'ye karşı düşmanlık yoktu, sadece egemenliğimiz için savunmada bulunuldu" dedi.
2. UÇAK KAÇTI MI?
Savaş uçağımızın düşürülmesiyle ilgili yeni bir iddia Yunan basınından geldi. Yunanistan'ın "defencenet.gr" adlı internet sitesi, olay sırasında daha yüksekten uçan ikinci uçak olduğunu ama kaçmayı başardığını iddia etti. Yunan basını ayrıca, Ege'de sık sık it dalaşı yaşandığını ancak böyle bir kriz çıkmadığını hatırlattı.
DENİZDE 5-7 GÜN YAŞARLAR
Suriye'nin Türk savaş uçağını düşürmesinin ardından Hava Kuvvetleri'nden emekli askerler açıklamalar yaptı. En kritik iddia, eski savaş jeti pilotu Fevzi Altunbulak'tan geldi. Altınbulak, "Suriye bunu saldırı amacıyla yaptıysa, savaş söz konusu" dedi. Her pilotun denizde uzun süre kalma eğitimi aldığını da söyleyen Altınbudak, "Uçaktan çıkabilirlerse denizde 5-7 gün dayanırlar" diye konuştu. Emekli pilot Necmi Ekinci ise pilotların üzerinde sinyal bulunduğunu hatırlatarak "Ama sinyal çalışmıyor. Denize çakılmış olabilirler" dedi.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Ankara'nın harekete geçmeden önce bazı sorulara yanıt aradığı belirtiliyor. İşte o sorulardan birkaçı: İkinci bir Türk uçağının bölgeden kaçtığı iddiaları doğru mu? Uçakta teknik bir arıza mı vardı? Teknik bir arıza sonucu mu Suriye hava sahasına mı yöneldi? Suriye güvenlik birimleri, uçağı vurmadan önce neden bir uyarı ya da önleme yapmadı?
* Kurtarma ekipleri, keşif uçağında bulunan 2 pilotu aramak için seferber oldu. Lazkiye açıklarında süren çalışmalar aralıksız sürüyor. Ekiplere, Suriye gemilerinin de eşlik ettiği belirtiliyor.
* Suriye'nin "Sınır ihlali yaptı" dediği uçağımızın uluslararası sulardayken vurulması, bundan sonra "saldırının" uluslararası mahkemelerde ele alınacağının sinyalini verdi.
* Askeri yetkililer, keşif uçağımızın vurulma anında uluslararası sularda seyrettiğini açıklayarak, Suriye'nin iddialarını çürütmüş oldu. Türkiye'nin yol haritası, bugün Davutoğlu'nun açıklamalarıyla belirlenmiş olacak
DÜNYA BÖYLE DUYURDU
Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi uluslararası basında geniş yer buldu.
İngiliz The Telegraph: Saldırı, NATO'yu Esad rejimi ile çatışmaya çekebileceği yönündeki endişeyi arttırdı.
New York Times: Türkiye, askeri müdahaleye açık kapı bıraktı.
Amerikan CNN televizyonu: ABD, talep gelirse pilotları kurtarma çalışmalarına katılabilir. The
Washington Post: Çatışma Suriye'nin dışına çıkabilir.
Los Angeles Times: Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin daha da bozulma olasılığı yükseldi. Türk jetine saldırı, Suriye basınında fazla yer bulmadı. Suriye'nin önemli devlet yayın organlarından biri olan El Sevra gazetesi, saldırıyla ilgili askeri yetkililerin açıklamalarına yer vermekle yetindi.