ÇOK HASSAS BİR SÜREÇ
Dün görüştüğümüz Cevat Öneş, "İmralı-Kandil ve Avrupa kanadı ile yürütülen görüşmelerde neler olabilir" , "Apo'nun talimatına uyulmazsa ne tür sonuçlar ortaya çıkar" , "Başlayan görüşmeler kimler için test niteliği taşıyor" gibi sorularımıza yanıt verdi.
İşte Cevat Öneş'in görüşme sürecine ilişkin değerlendirmeleri:
* * *
* "Eğer siyasi irade ile Öcalan'ın politikası çözüm istikametinde gelişir, karşılıklı güven içinde demokratik adımlar atılırsa, PKK cephesinde çözüm iradesi gösterenlerle- göstermeyenler, Türkiye siyasetinde çözüm isteyenlerle- istemeyenler şeffaf bir şekilde ortaya çıkar bu bir turnusol testi olur. "
* * *
* "Demokratik çözüm iradesi karşılıklı güven içerisinde devam ettirilirse, bunu çözmek istemeyenler, yani barış istemeyenler kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Kandil'de, Avrupa kanadında kimler ya da hangi gruplar hangi sebeplerle karşı çıkacak, bunu kamuoyu görecektir. Aynı şekilde Türkiye içinde farklı siyasetlerde bu çözüme destek olmayanlar olursa bunu ve sebeplerini de kamuoyu görecek. Tabi ki demokratik çözüm isteyenler, barış isteyenler belli olacak. O zaman PKK içerisinde de bölünme olabilir ve bunlar marjinalize olurlar. Silahlı mücadelenin devamını isteyenler marjinalleşir. Bunların niçin çözüm istemediği de ortaya çıkar. Arkasında Suriye mi, İran mı, veya farklı bir güç, bağlantı mı vardır, bunlar ortaya çıkacak ve toplum tarafından görülecektir."
* * *
* "Sürekli test yapılan çok hassas bir sürecin işlediğine" dikkat çeken Cevat Öneş, "Ben çok önemli bir karşı çıkış olacağını sanmıyorum.
Marjinal gruplar olabilir. Sağlıklı bir gidiş olursa, bu durumu fazla önemsemeye gerek yoktur" dedi.
* * *
* Cevat Öneş'e son olarak "PKK'ya destek verenler silahlı grupları mı dinler, Öcalan'ı mı" sorusunu yönelttik. Yanıtı kısa ve net oldu:
* "Bölge halkı barışı talep ediyor, demokratik gelişmeyi talep ediyor.
Türkiye'nin bütünlüğü içinde çözümü talep ediyor. Marjinal gruplara bölge halkından destek gitmez. Ama paralel bir çözüm sürecinin sağlıklı işlemesi gerekiyor."
DÜNYA MEDYASI RAHATSIZ OLDU
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Abdullah Öcalan ile görüşmeler yaptığını açıklaması, dünya medyası tarafından hoş karşılanmadı.
New York Times, "Türkiye, düşmanı ile görüşüyor. Ancak Öcalan sihirli anahtar değil" diye yazdı.
The Guardian ise görüşmeleri 2 soruyla gündeme taşıdı:
Öcalan, örgütteki evrimden haberdar mı? Kandil ateşkese uyar mı?... Fransız ve Alman medyası da, görüşmeleri, "Boş" olarak yorumladı. Çünkü, örgütün silah bırakması halinde Türkiye'nin önünde hiçbir engelin kalmayacağı gerçeğini biliyorlar.