TEK ÇATI:
Askeri-sivil yargı ayırımı kalkacak. Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkeme kurulamayacak. Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin yanında Yargıtay ve Danıştay lağvedilecek. Bunun yerine Temyiz Mahkemesi kurulacak. Böylece yargıda birlik sağlanmaya çalışılacak. AK Parti, siyasi partilerin mali denetimlerinin de Sayıştay'a bağlanmasını istedi.
YENİ DAİRELER:
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ismi Hakim ve Savcılar Kurulu olarak değişecek. Kurul, hakim, savcı ve disiplin olmak üzere üç daireye ayrılacak.
YETKİ AZALACAK:
Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri daraltılacak. Mahkeme, yorumlu red, yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek, kanunların, Başkanlık kararnamelerinin ve İçtüzük hükümlerinin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin düzenlemeleri esas bakımından denetleyemeyecek. Yasaların komisyondaki görüşmeleri, Genel Kurul'daki görüşme yöntemlerine dayanarak ret kararı verilemeyecek.
PAŞALAR:
Yüksek yargı organlarının başkanları, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanıyordu. AK Parti sadece başbakan, bakanların Yüce Divan'da yargılanmasını düzenledi. Buna göre komutanlar mahkemelerde yargılanacak.
TÜRK MİLLETİ:
Yargının "Türk Milleti" adına karar verme yetkisi de kaldırıldı. Öneri, mevcut Anayasa'da olduğu gibi "hakimlik ve savcılık teminatı" olarak yazıldı.
ÜYE SEÇİMİ:
Anayasa Mahkemesi ile HSYK'ya üye seçimi baştan sona değiştiriliyor. Buna göre Anayasa Mahkemesi, 17 üyeden oluşacak. TBMM, mevcut Anayasa'ya göre 3 üye verebilirken bu sayı 9'a çıkacak. 8 üyeyi de başkan atayacak. Yüksek yargı organlarının Mahkeme'ye üye seçme zorunluluğu kalkacak. Üyelerin 40 yaşını doldurmuş, 15 yıllık mesleki deneyimi, hukuk, veya siyasal bilimler alanlarında öğrenim görmüş kişiler olması gerekecek. HSYK 22 üyeden oluşacak. 7 üye Meclis, 7 üye başkan, 6 üye de alt derece mahkemelerden seçilecek.
Zübeyde YALÇIN