Türk futbol kulüpleri taraftar baskısıyla transfer yarışını sürdürüyor. Büyük paralar verilen yabancılara karşılık altyapıdan yetiştirme olmayınca her yıl zarar yazılıyor.
Bütün yapılan harcamalara rağmen uluslararası başarı da gelmeyince masraflar boşa gidiyor. Kulüplerimizin futbolcu maliyetleri cari açığın yüzde 3'ünü ifade ediyor.
Kötü yönetilen kulüpler en büyük zararı futbolcu alım satımında yaşıyor. Pahalıya alınan yabancı futbolculara karşın yurtdışına satılan futbolcu çok az. Başarı da gelmeyince borç büyüyor.
7 AYDA 40 MİLYON DOLAR
Bu yılın 7 ayında "yurt dışı bonservisli futbolcu transferinde" 54 milyon dolarlık gelire karşılık 94 milyon dolar gider oldu ve açık 40 milyon doları buldu. Açık için 20 milyon dolara Real Madrid'e transfer olan Arda Güler gibi iki futbolcu daha gerekiyor. Yabancı gazeteler de transfer politikamızı eleştirip, büyük paraların verilmesinin anlaşılmaz buluyor.
BORÇLAR GİDEREK ARTIYOR
2018'de 107 milyon dolar gelir elde eden kulüpler, 38 milyon dolar harcama yaptı. Böylece 69 milyon dolar fazla oluştu. 2020 yılından itibaren ise kulüpler transferde açık vermeye başladı. 2020 yılında oluşan açık 8 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Yurt dışı bonservis geliri 2021'de 20 milyon dolar, gider ise 60 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken, 40 milyon dolar açık oluştu.
FUTBOLCU ÜRETİYORLAR
Dünya kulüplerine baktığımızda ise tam tersi bir manzara bulunuyor. İngiltere, Fransa, İspanya ve Hollanda takımları da yüksek transfer bütçelerine sahip. Ancak yapılan transferler karşısında başarı elde ettiklerinden gelirleri artıyor. Buna karşın alt yapıdan futbolcu yetiştirdikleri için ve aldıkları futbolculara değer kattıkları için satış gelirleri de giderlerinden fazla oluyor.
İNGİLİZLER BİRİNCİ
Transfer dönemlerinde yaptığı harcamalarla dikkati çeken İngiliz takımları, bu yaz da geleneği bozmadı. Avrupa'nın en pahalı 10 transferinin 6'sını Premier Lig ekipleri gerçekleştirdi. Futbola yaptığı yatırımla dikkatleri üzerine çeken Suudi Arabistan'ın Al Hilal takımı 353 milyon avroyla Chelsea'yi takip ederken, 349,5 milyon avroyla PSG üçüncü sırada yer aldı