UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a iki maç ceza! Siyasilerden ve spor dünyasından peş peşe tepki | Bahçeli'den sahaya çıkmayalım resti

Son dakika haberi! UEFA skandal bir karara imza attı. UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda kazanılan Avusturya maçında A Milli Takım oyuncusu Merih Demiral'ın eliyle bozkurt işareti yapması nedeniyle 2 maç ceza verdi. Bilindiği gibi Alman Bild, UEFA'nın soruşturma başlatması sonrası Demiral'ın bozkurt sevincinden ceza alması için skandal algı operasyonuna girişmiş ardından 2 maç ceza aldığına ilişkin, karar açıklanmadan haber yapmıştı. Öte yandan UEFA, son 16 turunda Slovakya'ya attığı golden sonra yaptığı hareket nedeniyle İngiliz futbolcu Jude Bellingham'a 30 bin avro para cezası ve bir yıl ertelemeli olarak bir maç ceza verdi. UEFA'nın Demiral'a ceza verip Bellingham'ın cezasını ertelemesi ise ikiyüzlü bir yaklaşım olarak değerlendirildi. Konuya ilişkin siyasilerden ve spor dünyasından da peş peşe tepkiler geldi. MHP Genel Başkanı Bahçeli, "sahaya çıkmayalım" resti çekti.

Giriş Tarihi 05 Temmuz 2024, 13:36 Güncelleme 06 Temmuz 2024, 09:59
UEFA’dan skandal karar: Merih Demiral’a iki maç ceza! Siyasilerden ve spor dünyasından peş peşe tepki | Bahçeli’den sahaya çıkmayalım resti

İÇİNDEKİLER

UEFA skandal bir karara imza attı.

UEFA'DAN SKANDAL KARAR: MERİH'E 2 MAÇ CEZA VERİLDİ
UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda kazanılan Avusturya maçında A Milli Takım oyuncusu Merih Demiral'ın eliyle bozkurt işareti yapması nedeniyle 2 maç ceza verdi.

HOLLANDA MAÇINDA YOK
Avusturya maçında 2 gol atarak maçın yıldızı olan Demiral, çeyrek finaldeki Hollanda maçında ve turu geçmemiz halinde yarı final müsabakasında forma giyemeyecek.

CAS YOLU KAPALI!
Merih Demiral'a verilen ceza için CAS yolunun kapalı olduğu ortaya çıktı. Kurallar gereği 2 maç ve altındaki cezalar için Spor Tahkim Mahkemesi'ne başvuru yapılamıyor.



TFF SAVUNMAYI GÖNDERMİŞTİ
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), açılan soruşturmayla ilgili hazırlanan savunma dosyasını UEFA'ya iletmişti. Federasyon yetkililerinden alınan bilgiye göre, yerli ve yabancı avukatlarca hazırlanan 30 sayfalık savunma, UEFA Disiplin Kuruluna gönderilmişti. Dosyada, daha önce yaşanmış çok sayıda örneğe yer verilip, bozkurt işaretinin Anadolu, Orta Asya ve dünyanın birçok yerindeki Türk kökenli halkların 1000 yıllık simgesi olduğu öne çıkarıldı.

UEFA'NIN İKİYÜZLÜ KARARI
UEFA, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda Slovakya'ya attığı golden sonra yaptığı hareket nedeniyle İngiliz futbolcu Jude Bellingham'a 30 bin avro para cezası ve bir yıl ertelemeli olarak bir maç ceza verdi. UEFA'nın Demiral'a ceza verip Bellingham'ın cezasını ertelemesi ise ikiyüzlü bir yaklaşım olarak değerlendirildi.

CEZA BİR YIL ERTELENDİ
UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu (CEDB) tarafından yapılan açıklamada, gol sevinci sırasında etik davranış kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma açılan Bellingham'a temel terbiye kurallarını ihlal ettiği için 30 bin avro para ve bir UEFA müsabakasından men cezası verildiği, söz konusu maç cezasının ise bir yıl ertelendiği belirtildi.

Son 16 turunda İngiltere'nin uzatma bölümleri sonunda Slovakya'yı 2-1 yendiği maçın 90+5. dakikasında beraberlik golünü atan Bellingham, rakip takım yedek kulübesine doğru abartılı bir sevinçte bulunmuştu.

Karşılaşmanın ardından sosyal medyadan açıklama yapan genç futbolcu, "Maça gelen bazı yakın arkadaşlarıma yönelik yaptığım kendi aramızdaki bir şakaydı. Slovakya takımına ortaya koydukları performanstan dolayı saygı duyuyorum." ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere Futbol Federasyonuna ise taraftarının çıkardığı kargaşa nedeniyle 10 bin, havai fişek yakıldığı için de 1 bin avro para cezası verildiği kaydedildi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TEPKİ
Başkan Erdoğan, Kazakistan dönüşü uçak yolculuğunda konuya ilişkin bir açıklamada bulundu.

Başkan Erdoğan, "Kimse Almanların formalarında kartal var diyor mu? Kimse kalkıp da Fransızların formasında horoz var, niye horozlanıyorsun diyor mu? Orada Merih heyecanını bu görüntüyle verdi. Bunun üzerine de malum Dışişleri Bakanlığımız bunların yetkililerini çağırdılar, gerekli adımlar da buna göre atılıyor. İnşallah bütün mesele Cumartesi günü. Biz, sahadan galibiyetle ayrılarak bir üst tura çıkalım. Fevkalade bir durum olmazsa, maça gitme kararımızı verdik." diyerek yapılan ikiyüzlülüğü vurguladı.

BAHÇELİ'DEN TEPKİ
MHP Lideri sosyal medya üzerinden skandal karara tepki gösterdi.

Bahçeli şunları söyledi:

"UEFA'nın, Türkiye-Avusturya futbol müsabakasında attığı golden sonra Bozkurt işaretini haklı gurur ve sevinç içinde paylaşan Milli Futbolcumuz Merih Demiral'la ilgili aldığı iki maç men cezası, üstelik itiraz yolunun kapatılması tasvibi ve tahammülü imkansız skandal bir karardır. Aynı zamanda ırkçı ve faşizan eğilimlerin UEFA'ya nüfuz etmesi utanç duyulacak bir ilkelliktir. Bozkurt simgesi Türklüğün varoluşsal onuru, geçmişle geleceği buluşturan ortak değeridir. Nitekim bu değere hazımsızlık gösterilmesi Türk milletine beslenen iflah olmaz husumetin ve Türk tarihini karalama rezilliğinin iğrenç bir tezahürüdür.

UEFA, bazı ülkelerin futbolcularıyla ilgili verdiği benzeri kararlarda oldukça geniş görüşlü ve hoş görülü yaklaşmasına rağmen sırayı bir Türk futbolcu aldığında nefretini gizleyememiştir. Dünya futboluna kara bir leke sürülmüş, 2024 Avrupa Şampiyonası'na gölge düşmüştür. Ancak çılgın Türkler her engeli aşacak azim ve inançtadır. A Milli Futbol Takımımızın arkasında 85 milyon Türk vatandaşı dua, destek ve tezahüratıyla ayaktadır. Geldiğimiz bu aşamada Türk milletinin tarihi mirasına apaçık saygısızlık yapan UEFA, bahse konu ayıplı kararını geri almadan A Milli Futbol Takımımızın Hollanda karşılaşmasına çıkmaması ve bir hak olan demokratik protestosunu bu şekilde göstermesi ahlaki ve milli nitelikli bir beklentidir.

HOLLANDA'YI SAHADA TEK BAŞINA BIRAKALIM
UEFA laçka kararından vazgeçmezse Hollanda'nın sahada tek başına bırakılması ve A Milli Futbol Takımımızın Türkiye'ye dönüşü milli haysiyetimize en uygun seçenek olacaktır. Boyun eğerek, taviz verilerek, teslim olarak kazanılacak bir başarı her manada hezimet ve zilletin makyajlanmasıdır. Merih evladımızın ve bütün milli futbolcularımızın sonuna kadar yanındayız. Biriz, beraberiz, hep birlikte Türkiye'yiz, Türk milletiyiz."

İKİ MAÇLIK CEZA KABUL EDİLEMEZ
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, "UEFA Etik ve Disiplin Komitesi tarafından oyuncumuz Merih Demiral'a verilen iki maçlık cezayı kabul edilemez, hukuk dışı ve siyasi bir karar olarak görüyoruz." diyerek karara tepkis gösterdi.

MEN CEZASI VERİLMESİNİ ESEFLE KARŞILIYORUZ
Skandal karara Dışişleri Bakanlığı da tepki gösterdi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"UEFA tarafından A Milli Futbol Takımı oyuncumuz Merih Demiral'a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılıyoruz.

Uluslararası spor karşılaşmaları toplumları ve ülkeleri birbirine yakınlaştırmak için tertip edilmektedir.

Yurt içinde ve yurt dışındaki tüm vatandaşlarımızda derin bir hayal kırıklığı yaratan bu karar, bazı Avrupa ülkelerinde yabancılara karşı ön yargılı davranma eğiliminin giderek arttığı yönündeki değerlendirmeleri güçlendirmiştir."

Konuya ilişkin siyasilerden de peş peşe paylaşımlar geldi.

"KARA LEKE"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, " Milli futbolcumuz Merih Demiral'a UEFA tarafından verilen 2 maç men cezası futbol tarihinde unutulmayacak bir kara leke olarak yerini alacaktır. UEFA tarafından verilen bu cezanın, ne sporla ne de sporun ahlak ve evrenselliği ile bir bağı yoktur. Tamamen siyasi bir yaklaşımın yansıması olan bu kararla, milli sevincimize gölge düşürmek istenmektedir. Siyasi bir baskı sonucu verilen ve tamamen taraflı bir şekilde verilen bu ceza, ne sevincimize ne de milli heyecanımıza gölge düşüremeyecektir." ifadelerini kullandı.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: FUTBOLUN ÜZERİNE SİYASI BASKI
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "UEFA Disiplin Kurulu'nun milli futbolcumuz Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesi son derece hatalı bir karardır. UEFA kararı açıklanmadan önce belirli mahfillerde kararın yayınlanması, bu kararın belirli baskı gruplarının etkisi ile alındığı göstermektedir. UEFA'nın bu kararı, futbolun üzerine siyasi baskı gölgesi düşürmüştür." dedi.

AKİF ÇAĞATAY KILIÇ: FUTBOL SİYASİ KARARLARLA GÖLGELENMEMELİ
Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıçi ise "Milli futbolcumuz Merih Demiral'a UEFA'nın 2 maç men cezası kararı kabul edilemez. Kararın özgürlükçü ve hakkaniyetli bir yaklaşımla ve savunma dosyası ciddiyetle incelenerek düzeltilmesini bekliyoruz. Futbolun heyecanı ve güzelliği siyasi kararlarla gölgelenmemelidir." şeklinde ifadeler kullanarak tepkisini dile getirdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise şu ifadeleri kullandı:

UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral'a, tam da hayati bir çeyrek final maçımızın arifesinde verilen 2 maç men cezası kararı, haksız, yasal dayanağı olmayan, adalet duygularını zedeleyen bir karar olmuştur. Bu kararın, adil ve tarafsız bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesini ve savunma dosyasının titizlikle incelenmesini milletçe talep ediyoruz. Futbolun coşkusu, heyecanı, birleştiriciliği, evrenselliği, haksız ve adil olmayan kararlarla gölgelenmemelidir.

"ÇİFTE STANDART"
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, sosyal medya hesabından olaya şu sözlerle tepki gösterdi:

UEFA'nın, hukukî hiçbir dayanağı olmayan, bütünüyle siyasi olduğuna inandığımız haksız ve yanlı kararını kınıyoruz.

Ülkemize ve millî futbolcumuz Merih Demiral'a uygulanan bu çifte standarda karşı hukukî yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz.

Futbolcularımıza inanıyoruz. Onlar da gereken cevabı yeşil sahada verecektir

FUTBOLUN BAĞIMSIZLIĞINA MÜDAHALE
Karara futbol dünyasından da tepkiler geldi. UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği 2 maç cezaya şu sözlerle teğki gösterdi:

"UEFA Disiplin Kurulu tarafından milli oyuncumuz Merih Demiral hakkında verilen cezayı üzüntüyle karşıladığımı ve kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim. Sorunsuz devam eden bir turnuvada, maç bittikten sonra yapılan doğal bir kutlamayla ilgili cezalandırma talep edilmesi futbolun bağımsızlığına müdahaledir"

UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı.UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı.

MERİH'İN BOZKURT İŞARETİ AVRUPA'YA KUDURTTU
EURO 2024'te A Milli Takım'ın Avusturya'nın bileğini büktüğü maçta zaferin ve çeyrek finali biletinin mimarı olan Merih Demiral'ın yaptığı 'Bozkurt' simgeli gol sevinci Avrupa'ya dert oldu.


ALMAN BAKAN HEDEF GÖSTERDİ
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Türk aşırı sağcılarının sembollerinin stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılığın platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez" diyerek Merih'i hedef gösterdi.


BİLD'DEN SKANDAL MANŞET
Almanya diplomatik makamların yanı sıra medyasıyla da Merih'in UEFA'dan ceza alması için kamuoyu baskısı oluşturmak için kolları sıvadı. Alman Bild, "Faşist kurt selamı! Türkiye'nin golcüsünden aşırı sağcı kutlama" manşetini attı.

BİLD YİNE YALANLARLA SAHNEDE
Aynı Bild, UEFA'nın soruşturma başlatması sonrası Merih Demiral'ın bozkurt sevincinden ceza alması için skandal algı operasyonuna soyundu.



Bild dün Merih'in 2 maç ceza aldığını okurlarına duyurdu.




Bild'in haberinin ardından TFF'den yapılan açıklamada, "Merih Demiral'a UEFA tarafından 2 maç ceza verildi" şeklinde yayınlanan haberler gerçeği yansıtmamaktadır." denildi.



"GERÇEĞİ YANSITMIYOR"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de konuyla ilişkin açıklama yaptı.

DMM'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bazı basın yayın organlarında yer alan, "UEFA, Merih Demiral'a 2 maç men cezası verdi." iddiası doğru değildir.

UEFA tarafından Merih Demiral hakkında açılan soruşturma henüz sonuçlanmamış olup, iki maç men cezası verildiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

UEFA, milli futbolcumuz Merih Demiral'dan savunma istemiş olup, savunma sonrasında soruşturma karara bağlanacaktır.

Bununla da kalmayan Faşizmin kitabını yazan Almanya, elçimizi Dışişlerine çağırdı. Alman siyasetçiler, "Ceza verilsin" diye bastırdı. Irkçılık nidaları atıldı.

SAHADA KAYBEDENLER MASADA OYUNA YELTENDİ
Konuyla ilgili ne yapılacağı merak konusu olurken, gözler UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Komitesi'ne çevrildi.

10'u asil 16 üyeden oluşan UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Komitesi'nin başında Avusturyalı Thomas Partl var. UEFA Disiplin Komitesi Başkanı'nın Avusturyalı olması da ceza ihtimalini artırıyordu.

Komitede bir Türk hukukçu olan Duygu Yaşar da yer alıyor. 77 yaşında ünlü bir hukukçu olan Partl 2006'dan bu yana komiteye başkanlık yapmakta.


BAŞKAN ERDOĞAN'DAN MERİH'E DESTEK! MAÇI YERİNDE İZLEYECEK

Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynanacak Türkiye - Hollanda maçını yerinde izleyecek. Erdoğan'ın bu kararı Merih Demiral'ın yaptığı bozkurt selamı sonrası hem motivasyon hem de A Milli Takım'a destek vermek için aldığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.



NE OLMUŞTU?

UEFA, A Milli Futbol Takımı'nın Avusturya'yı 2-1 yendiği maçta "uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla" Merih Demiral hakkında soruşturma açmıştı.


Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin "Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

ALMAN HESABA ÇAĞRILDI

Almanya İçişleri Bakanı Faeser'ın Merih Demiral'ı hedef göstermesi sonrası Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Almanya da Türkiye'nin izahat istediği konularda bilgi vermek için Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i bakanlığa çağırdı.

"TÜRK KİMLİĞİMLE İLGİSİ VAR"

Merih Demiral ise maçın ardından Bild'in Bozkurt selamı ile ne anlatmak istediğine yönelik sorusuna "Tabii ki gol attığım için çok mutluyum. Kutlama şeklimin Türk kimliğimle ilgisi vardı. Stadyumdaki insanların da bu jesti yaptığını gördüm" şeklinde cevap verdi.

Merih'in konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde;

"İki gol attığım için çok mutluyum. Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra bunu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde görmüştüm yapan taraftarlarımızı, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum. Tribünlerde de yapanları gördüm. Türkiye'de hepimiz Türk'üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum, bunu her seferinde de belirtiyorum. O yüzden gol sevincini de öyle yaptım. Gayet normal, Türk taraftarlarımız da bizimle gurur duyuyor. İnşallah yapmaya devam ederiz. Herhangi bir mesaj yok, sadece ne kadar gururlu ve mutlu olduğumu göstermek istedim.



AK PARTİ'DEN UEFA'YA TEPKİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuya ilişkin açıklama yaptı.

Hem Merih'i hedef gösteren Almanya İçişleri Bakanı Faeser'e hem de UEFA'ya tepki gösteren Çelik, "Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın Milli futbolcumuz Merih Demiral'ın gol sevincini hedef alarak yaptığı açıklama ve UEFA'nın başlattığı soruşturma kabul edilemez. Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa'da son zamanlarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır." ifadelerini kullandı.




"LGBT PROPAGANDASINI AYAKTA ALKIŞLAYANLAR..."

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank da Faeser'e tepki gösterdi.

Faeser'in açıklamasını kendi sayfasında paylaşan Varank, "Merih'in gol sevinci bu topraklara ait bir değerdir. Futbolcumuzla gurur duyuyoruz ve her daim yanındayız. Milli futbolcumuzun gol sevincini 'ırkçılık' olarak niteleyenler önce kendi tarihlerine baksınlar. LGBT propagandasını ayakta alkışlayanların ya da PKK'ya selam duranların Türk'ü hazmetmesini zaten beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.




BAHÇELİ'DEN UEFA'YA TEPKİ: ŞER KERVANINA KATILDILAR

UEFA'ya bir tepki de MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi.

Bahçeli şu ifadeleri kullandı:

"Dün akşam attığı gol ve oynadığı futbolla milletimizin takdirini ve haklı övgüsünü kazanan Merih Demiral evladımızın, gol sevincini Bozkurt işaretiyle paylaşması anlaşılan içimizde ve dışımızda pek çok hastalıklı çevreyi rahatsız etmiş, bu suretle farklı arayış ve açıklamaların bahanesi olmuştur. Türk ve Türkiye husumeti aşikar olan dahili odakların yanı sıra UEFA'nın da bu şer kervana iştiraki son derece yanlı ve yanlıştır. Merih evladımızın fileleri havalandırmasını müteakiben yaptığı Bozkurt işareti Türk milletinin dünyaya mesajı olup UEFA'nın bu kapsamda soruşturma başlatması hem maksatlı hem de son günlerde tehlikeli şekilde mesafe alan zincirleme provokasyonların bir ara istasyonudur.

UEFA'nın başlattığı soruşturmayı kınamakla birlikte sahadaki mücadelemizin masa başında heder edilmemesi için herkesin, her insanımızın sağduyulu ve soğukkanlı davranması milli bir zarurettir. Her zeminde ülkemizin önünü kesmek, iç huzur ve barış ortamımızı bulandırmak isteyen fırsat düşkünlerinin tahrik ve tacizlerine kapılmamak ortak sorumluluğumuzdur."



UEFA'NIN İKİYÜZLÜLÜĞÜ


UEFA, EURO 2024'te oynanan Avusturya maçının ardından yaptığı 'Bozkurt selamı' nedeniyle Merih Demiral'a soruşturma açarken, kendi dayattığı LGBT'yi desteklemediği için bazı kulüplere de zamanında ceza verdiği yeniden gündeme geldi.

2022 yılı haziran ayı boyunca "Onur Haftası" nedeniyle birçok Avrupalı kulübü LGBT'yi temsil eden renkleri bayraklarında, logolarında ve formalarında kullandı.

İspanyol devi Real Madrid ise bu uygulamaya katılmadı. Real Madrid Başkanı Florentino Perez buna gerekçe olarak ise kulübün geleneklerine ve inançlarına olan bağlılığını gösterdi.

UEFA'nın isteğine karşı çıkarak LGBT'ye destek vermeyen Real Madrid bu tutumun sonucunda para cezasına çarptırılsa da sonrasında yapılan itirazda eflatun beyazlılar haklı bulundu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN