WhatsApp ülkemizde dayattığı gizlilik sözleşmesi ve veri ihlallei ile gündeme gelirken bomba bir gelişme daha yaşandı.
WhatsApp'ta gönderilen mesajların FBI tarafından okunabildiği iddia edildi.
Property of the People ( Halkın Mülkiyeti) grubu tarafından ortaya çıkarılan gizli Federal Soruşturma Bürosu (FBI) belgesi, aralarında WhatsApp ve iMessage'ın da bulunduğu 9 farklı mesajlaşma uygulamasının, istihbarat servisine veri sağladığını ortaya çıkardı.
Belge, FBI'ın ilgili meta verileri izinler ve mahkeme celpleri yoluyla güvence altına alma yeteneğini kısa ama şok edici ayrıntılarla ortaya koydu.
Rolling Stone tarafından elde edilen belge Meta'nın WhatsApp'ı ve Apple'ın iMessage'ının FBI'a en çok veri sağlayan uygulamalar olduğunu gösteriyor.
7 Ocak 2021 tarihli ve FBI'ın Bilim ve Teknoloji Şubesi ve Operasyonel Teknoloji Bölümü tarafından hazırlanan bu belgede bir dizi popüler mesajlaşma uygulaması, bunlardan hangi bilgilerin çıkarılabileceği ve araştırmacılar tarafından hangi verilerin güvence altına alınabileceği listeleniyor.
FBI YAZIŞMALARI OKUYOR
ABD merkezli Rolling Stone dergisinin ele geçirdiğini iddia ettiği bir FBI belgesine göre FBI, WhatsApp ve iMessage uygulamalarından veri almanın fazlasıyla kolay olduğu belirtildi.
Söz konusu belge, kullanıcıların hassas bilgilerinin ele geçirilmesi için birden fazla yasal yol olduğunu da gözler önüne serdi.
Uçtan uca şifreli olmalarına rağmen bazı durumlarda FBI'ın yazışmaları takip edebildiği belirtilirken FBI'ın şirketlerden mesajlardaki kişisel verileri isteyebileceği de vurgulandı. FBI'ın telefon numarası, IP adresi, konum, mesaj atılma tarihi ve kişiler gibi bilgileri ele geçirebildiği belirtildi.
WHATSAPP'TAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili WhatsApp'tan açıklama geldi.
Independent'e konuşan yetkililer, "WhatsApp üzerindeki bütün mesajlaşmalar uçtan uca şifrelidir ve mesajlar güvendedir. Güvenlik güçlerinden gelen talepleri dikkatlice inceleyip ona göre harekete geçiyoruz" iddiasında bulundu.
BÜYÜK ÇÖKÜŞ YAŞANMIŞTI
Dünya üzerinde en çok kullanılan uygulamalardan olan ve ABD'li Mark Zuckerberg tarafından yönetilen WhatsApp, İnstagram ve Facebook geçtiğimiz ekim ayında erişim sourunu yaşamıştı. 'Çöküş' olarak nitelendirilen sorun yaklaşık 6 saat sürmüştü.
HANGİ UYGULAMANIN HANGİ VERİLERİ ALINABİLİYOR?
WebTekno'nun haberine göre, 7 Temmuz 2021 tarihli belgedeki bilgileri doğrudan Türkçeye çevrildiğinde şöyle bir tablo ortaya çıkıyor:
Telegram: Kayıt zamanı bilgileri
iMessage: Abone verileri, mesajı alan ve gönderen kişi bilgisi, cihaz yedeği, şifreleme anahtarları, tarih/saat bilgileri, kayıt zamanı bilgileri, kullanıcının rehberi.
Line: Abone verileri, mesajı alan ve gönderen kişi bilgisi, kullanıcının rehberi, tarih/saat bilgileri, kayıt zamanı bilgileri
Viber: Abone verileri, tarih/saat bilgileri, IP adresi, şifreleme anahtarları, kayıt zamanı bilgileri
Wickr: Abone verileri, kayıt zamanı bilgileri, tarih/saat bilgileri
Signal: Tarih/saat bilgileri, kayıt zamanı bilgileri
Threema: Abone verileri, kayıt zamanı bilgileri, tarih/saat bilgileri, şifreleme anahtarları