İNSAN MERKEZLİ TASARIM
Spor malzemeleri üreten firmalar ayakla mükemmel uyum yakalayacak malzemeyi bulmak için teknolojiden faydalanıyor. Adidas daha önce "Boost" adını verdiği teknolojiyi bir adım daha ileri götürerek "Ultraboost" serisiyle sadece uyumlu hareket etmeyi değil, daha az enerji tüketme iddiasını da taşıyor.
DAHA AZ ENERJİ TÜKET
Her spor için kullanılacak bu teknolojide özel bir taban kullanılıyor. Kimya teknolojileri konusunda uzman Alman BASF firması tarafında geliştirilen özel köpük malzeme ayakkabının tabanının her şekli almasını sağlıyor. Zaten bilgisayar veya akıllı telefon kullanırken kullandığımız ergonomi teriminin tam karşılığı da "insan vücuduna uyum" olarak tarif edebiliriz. Ayakkabının hafifliği, her yöne hareket edebilecek esnekliği ve koşucunun ayağından çıkmayacak şekilde tasarlanması için her noktada ölçüm yapılıyor. Ultra BOOST serisinde rahat hareket kullanıcının daha az enerji sarf ederek koşmasını sağlıyor. Milyonlarca kişinin ayağına uyum sağlayacak doğru tasarımı ve malzemeyi bulmak kolay değil. Üstelik ortaya çıkacak tasarımın kullanıcıları da memnun edecek şıklığa sahip olması da şart. Adidas'ın araştırma labaratuvarı uzmanı her adımın hassas bir şekilde ölçülmesi ve kullanıcıların deneyimlerinin bir sonraki modele yansıtılmasının şart olduğunu söylüyor.
HER ADIMDA TEKNOLOJİ
Spor ayakkabıları artık her adımda daha az enerji harcamanızı sağlayacak teknolojiler kullanıyor. Adidas Ultraboost serisi ayakkabılarda kullanılan malzeme ayağın tam hareketi sırasında sarf edilen eforu düşürüyor. Böylece aynı mesafede daha az enerji sarf ediliyor. Ayağın üstünü saran tekstil malzeme boşluk yaratmadan rahat uyum sağlıyor. Ayakkabının tabanı sizi öne itiyormuşçasına bir enerji hissediyorsunuz.
DAHA HIZLI OLMAK TEKRAR İSTER
Spor malzemeleri üreticileri yetenekleri erken keşfederek sponsor oluyor. 5 yıl önce Adidas'ın spor ajanları tarafından keşfedilen Yohan Blake, 100 metre ve 200 metrede koşan Jamaikalı kısa mesafe koşucusu. 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası 100 metrede birinci olan Blake, 100 metrede şampiyon olan en genç atlet ünvanına sahip. 2012 Yaz Olimpiyatları 100 metre yarışında 9.75'lik derecesiyle kişisel en iyi derecesini tekrarlamış ve Usain Bolt'un ardından 2. olan Blake, Takvim Spor'a çok önemli açıklamalarda bulundu. Dünya çapında atlet olmanın temel koşulunun aynı hareketi binlerce kez tekrarlamaktan geçtiğini belirten Blake, performansını sürekli kontrol altında tutmak için akıllı cihazları kullandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Antrenmanlarda sürekli tekrarlara dayanan ve her seferinde daha iyi yapmaya çalıştığınız hedefler var. Bunun için her çalışmanın kaydedilmesi ve performansın takip edilmesi için teknolojiden faydalanıyoruz. Yapılan dereceler sürekli kaydediliyor. Adidas MiCoach uygulaması ve akıllı bileklik ve saatler anlık olarak verileri takip etmemi sağlıyor."
Şampiyonlar yatırım istiyor
Türkiye Olimpiyat oyunlarını almak için uzun süredir çaba harcıyor. Ancak sadece büyük şehirlerde değil, kasabalarda bile spor yapma ortamının desteklenmesi gerekiyor. Doğru eğitimciler yetiştirilmediği için milyonlarca dolarlık harcama yapılan futbolda bile başarı sadece tesadüflere ve kişilere bağlı kalıyor. Atletizm gibi sporlar ise kişisel fazla yatırım olmadan ancak çevre koşullarının iyi düzenlendiği altyapı gerekiyor.
TİMUR SIRT