Son dakika: Instagram çöktü mü? 17 Temmuz WhatsApp, Instagram ne zaman düzelecek?

Son dakika haberi... Sosyal medya devai Instagram ve WhatsApp'ta erişim sorunu yaşanıyor. WhatsApp'tan mesaj gönderemeyen, Instagram'dan fotoğraf paylaşamayan kullanıcılar internet üzerinden sorunun kaynağını araştırmaya başladı. Peki, Instagram ve WhatsApp çöktü mü? Instagram ve WhatsApp neden açılmıyor?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Temmuz 2019 , 16:21 Güncelleme Tarihi :17 Temmuz 2019 , 16:21
Son dakika: Instagram çöktü mü? 17 Temmuz WhatsApp, Instagram ne zaman düzelecek?

İÇİNDEKİLER

WhatsApp ve Instagram çöktü mü? WhatsApp'ta ara ara erişim sorunu yaşanırken, Instagram'da 'Akış Yenilenemedi' hatası ile karşı karşıya kalınıyor. Son zamanlarda uygulamaya girişte hatalar yaşanmış sorun kısa sürede düzeltilmişti. 17 Temmuz'da da yine aynı sorunlar yaşanmaya başladı. Peki, Instagram, WhatsApp çöktü mü? Instagram ve WhatsApp neden açılmıyor? İşte detaylar...

INSTAGRAM ÇÖKTÜ MÜ?

Fotoğraf ve video paylaşma uygulaması olan Instagram'a saat 15.30 civarından itibaren erişim sağlanamıyor. Instagram'a girişte 'Akış Yenilenemedi' hatası veriyor. Sorunun neden kaynaklandığı henüz bilinmezken, yoğunluk yüzünden oluşabileceği tahmin ediliyor.

Instagram sorunu canlı arıza haritası üzerinde şu şekilde görülüyor:

WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ?

Mesajlaşma ve görüntülü konuşma uygulaması olan WhatsApp'ta da sorun aynı Instagram'daki gibi saat 15.30'da başladı. WhatsApp'a erişim ara ara sağlanırken, sorunun kaynağı henüz bilinmiyor.

WhatsApp sorunu canlı arıza haritası üzerinde şu şekilde görülüyor:

INSTAGRAM HAKKINDA

2010 tarihinde Kevin Systorm ve Mike Krieger tarafından kurulan ve ilk olarak Burbn ismiyle piyasaya çıkan İnstagram, dünya çapında 500 milyon kullanıcıya sahiptir.

Şirketin ortaklarından Kevin, kullanıcıların yer bildirimi yapmasına yarayan Foursquare adlı uygulamadan çok etkilenmiştir. Bunun biraz daha farklılaştırılarak kullanılabileceğini düşünen genç adam, fotoğraf ekleme özelliğini de kullanarak Burbn adlı uygulamayı kullanıcıların beğenisine sunmuştur. Uygulama, kullanıcıların belirli lokasyonlarda check in yapması, gelecek check in'lerini planlaması, arkadaşlarıyla buluşması karşılığında puan kazanması ve bu buluşmalarda çektiği fotoğrafları paylaşması üzerine kurulu olarak ortaya çıkmıştır.

Uygulama bir süre boyunca kullanıcılar tarafından kullanılmış, fakat uygulama geliştiricisi Kevin bir türlü istediği başarıyı elde edememiştir. Fakat tüm olumsuzluklara rağmen Kevin sürekli olarak uygulamayı geliştirmeye devam etmiş ve sonunda kendisine yol arkadaşı olarak Mike Krieger'ı almıştır.

İkili, bir dizi araştırmanın ardından kullanıcıların kullanım alışkanlıklarını analiz etmiş ve ilginç bir detaya erişmişlerdir. Çünkü kullanıcılar yer bildirim özelliğini hiç kullanmazken, fotoğraf paylaşımını aktif olarak kullanıp devasa bir kullanım verisine işaret etmiştir.

Bu veri onların bundan sonraki hayatına şekil verirken, sosyal medyaya da yeni bir platform kazandırmaya imkan tanımıştır. Kevin ve Mike bu veriden faydalanarak 2010 yılında, sadece fotoğraf paylaşımı için kullanılabilecek, filtreler ile şekil verilebilecek bir uygulamayı, yani İnstagram'ı ortaya çıkarmıştır.

Burbn ile yaşanılan aksiliklerden derledikleri deneyimi İnstagram'a aktaran ikili, 2012 yılında şirketi 1 milyar dolara Facebook'a satmıştır. Facebook satın almadan önce yaklaşık 30 milyon kullanıcısı olan sosyal medya platformu, satın almanın ardından geçen 4 yıllık sürede 500 milyon kullanıcıya sahip olmuştur.

WHATAPP HAKKINDA

WhatsApp, 2010 yılının Ocak ayında piyasaya sürülen, akıllı telefonlar için sesli ve görüntülü mesajlaşma uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iOS, Windows Phone platformlarında hizmet veren WhatsApp, dünya genelinde 1 milyardan fazla kullanıcıya sahiptir.

2G, 3G, 4G veya Wi-Fi ile çalışma özelliğine sahiptir ve kullanıcılar birbirine yazılı mesajdan hariç olarak; fotoğraf, video, ses, ücretsiz arama ve belge gönderebilir.

Şirket Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur. Kısa süre içinde büyük bir kullanıcı sayısına ulaşan WhatsApp, dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı bazında en yüksek olan siber hizmetler arasında adını yazdırmıştır.

WhatsApp'ın popülaritesinin artmasıyla birlikte sosyal medya şirketi Facebook tarafından 4 Milyar dolar nakit para, 12 milyar dolar hisse senedi ve 3 milyar dolar sınırlandırılmış hisse senedi olmak üzere, 19 milyar dolar karşılığında satın alınmıştır.

Web WhatsApp özelliği ile birlikte internet tarayıcıları ve masaüstü programıyla da kullanıcılarına hizmet sunan WhatsApp, 06 Nisan 2016 itibariyle uçtan uca şifreleme özelliği ile kullanıcılarına yüksek güvenlikli mesaj koruma sistemini sunmuş ve tüm konuşmaları güvenli hale getirmiştir.