Geçen hafta California'da yapılan Microsoft Worldwide Partner Conference'da konuşan Windows başkan yardımcısı Tami Reller, "Windows 8, olabildiğince çok bilgisayarda çalışabilmesi için eski Windows ile aynı ya da daha düşük gereksinimlere sahip olacak." açıklamasını yaptı.
Windows 7 için geçerli olan sistem gereksinimleri ise şu anda 1 GHz işlemci, 1GB RAM, 16 GB sabit disk alanı ve DirectX 9 destekli grafik kartı. Söz konusu sistem gereksinimleri de günümüzdeki birçok bilgisayarda rahatlıkla çalışabileceği için bu konuda kullanıcıların sıkıntı yaşamaları pek de muhtemel görünmüyor.
Microsoft'un son kullanıcı bazında en çok tutulan ürünü tartışmasız Windows. Windows Vista'ya gelene kadar neredeyse kimseyi memnun edemeyen (her ne kadar en çok kullanılan işletim sistemi olsa da) Microsoft, Windows 7'de ise oldukça iyi iş çıkarmıştı. 2009'da piyasaya çıkan Windows 7, özellikle görsel olarak radikal değişiklikler yaşatmıştı Windows kullanıcılarına. Aynı şekilde Windows 8'de de durum böyle olacak, zaten yazımızın ilerleyen kısımlarında bunu bol bol göreceksiniz.
Zune Player
Microsoft, Windows 8'de alıştığımız Windows Media Player yerine Zune Player'ı kullanmayı planlıyor. Artık eskiyen Windows Media Player görünümünün yerine uzun süredir piyasada olmasına rağmen beklenen ilgiyi bir türlü göremeyen, Zune medya oynatıcıların yazılım kanadındaki Zune Player'ı dokunmatik ekranlarımızda göreceğiz.
Çift katmanlı işletim sistemi
Windows 8'de 2 farklı katman olacak. Fakat Microsoft ısrarla aslında tablet arayüzü diyebileceğimiz dokunmatik cihazlara odaklanmış olan, uygulamaları kullanacak olan ön katman ve alışkın olduğumuz standart Windows masaüstü katmanının farklı şeyler olmadığını, bunun Windows 8'in bütünü olduğunu söylüyor.
Düşük sistem gereksinimi
Windows 8 en düşük sistemlerde bile çalışacak. Windows 7 gibi yüksek sistem gereksinimleri yerine mobil cihazlarda da rahatlıkla çalışacak şekilde optimize edilmiş olacak Windows 8. Zaten Microsoft'un sunumu da Atom işlemcili bir cihaz üzerinde yapıldı.
Sanallaştırma yerine geleneksel uygulamalar
Microsoft sanallaştırma yerine modern uygulamaların daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşattığını düşünüyor. Bu yüzden alışkın olduğumuz HTML5, Java uygulamaları Windows 8'de tercih edilecek.
Tablete, dizüstüne, masaüstüne aynı versiyon
Tablet ve masaüstü versiyonları farklı olmayacak. Windows 8 hem tabletlerde hem de masaüstü bilgisayarlarda aynı şekilde çalışacak. Fakat Windows 8'in tabletlere odaklı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin tablette uygulamalar araşı geçiş el hareketlerinizle yapılırken, fare – klavye kombinasyonunda yön tuşlarıyla yapabileceksiniz.
Buluttaki verileri tüm uygulamalar kullanacak
Windows 8'in uygulama yapısı da bilgi paylaşımını öne çıkaracak. Örneğin bir fotoğraf uygulamasına yüklediğiniz fotoğraflarınızı, diğer bir uygulama da kullanabilecek.
Ekran istediğiniz gibi
Windows 8'in ekranındaki uygulamalar arası geçiş gesture (belirli el hareketleri) ile olacak. Aynı anda çalışacak uygulamaların ekran düzenini de istediğiniz gibi düzenleyebileceksiniz.
Tarayıcı WP7'den çıkmış gibi
Windows 8 ile internette gezmek de mobil cihazlardaki gibi olacak.
Klavye istediğiniz gibi
Klavye isterseniz yatay, isterseniz dikey, isterseniz de ergonomik olacak biçimde ikiye ayrılmış şekliyle kullanabiliyorsunuz.
Tablet devrinin işletim sistemi
Günümüzde tabletler çok önemli bir pazar payına sahip olmasa da 2015 yılında pazarın PC pazarından bile büyük olacağı öngörülüyor. Bunun farkında olan Microsoft'da Windows 8'de özellikle arayüzü tabletleri düşünerek hazırlamış. Daha başlangıç ekranından (giriş ekranı) bile bu belli oluyor. Aynı şekilde büyüyen ikonlar da tabletlerde hem rahat görünmesi hem de dokunmatik ekranlarda rahat tıklanması üzerine hazırlanmış.
Windows 8 ne zaman piyasada olacak?
Windows 8'in piyasaya çıkış tarihiyle ilgili pek çok spekülasyon var ortada. Fakat bunlar arasında en gerçekçi olanı 7 Ocak 2013 tarihi. Daha önce basına sızan yol haritasında bulunan bu tarih sürümleri düşününce de oldukça mantıklı. Şu anda "Windows 8 - Milestone 2" sürümünde olan Microsoft'un önünde Milestone 3, Beta 1, Beta 2, RC (Çıkış adayı), ve RTM (üretici sürümü) sürümleri var. Daha sonra ise son kullanıcılara Windows 8 sunulacak.