Her çarşamba izleyicileri TRT 1'de ekran başına kitleyen Diriliş Ertuğrul'un geçen haftaki bölümünde yaşananlar herkesi şaşırttı. Geçen hafta yayınlanan bölümde Albastı Beybolat, Turgut Alp'i ağır yaraladı. Şimdi dizinin izleyicileri "Turgut Alp öldü mü?" sorusuna yanıt arıyor. Peki, tarihte Turgut Alp kimdir ve nasıl öldü? İşte Turgut Alp'in hayatı...
TURGUT ALP ÖLDÜ MÜ?
Turgut Alp'i canlandıran Cengiz Coşkun'un diziden ayrılıp ayrılmadığı yeni bölümde netliğe kavuşacak.
DİRİLİŞ ERTUĞRUL'DA BU HAFTA NELER OLACAK?
Kurduğu tuzakla Albastı olduğu ortaya çıkan Beybolat'ı köşeye sıkıştıran Ertuğrul Bey ve İlbilge, Beybolat'ı yakalayacakken Beybolat nehire atlayarak kaçmayı başarır. Bunun üzerine Ertuğrul Bey, Alpları Nehire gönderip Albastı'nın cesedini bulmalarını ister. Ancak Nehir'e Kayı Alplarından önce gelen Arıkbuka Kayı Alplarnı şehit eder ve Albastı'yı kurtarır. Onu mağarasına götürerek tedavi eder.
ERTUĞRUL BEY ESİR DÜŞÜYOR
Diğer taraftan Ertuğrul Bey tarafından Alplık kılıcı tekrar verilen Bamsı Albastı'yı bulmak için aramalara katılır ve Arıkbuka tarafından şehit edilen Kayı Alplarını görür. Ve Ertuğrul Beyin tehlikeye düşme ihtimali üzerine Gündoğdu Bey ile birlikte gizli yere doğru yola çıkarlar. Berk Han'ın adamıyla görüşmekte olan Ertuğrul Bey'e baskın yapan Arıkbuka Ertuğrul Bey'i yakalar. Mergen ve Dumrul'u şehit eder ve Turgut'u ağır yaralar.
TURGUT ALP YAŞAYACAK MI?
Gündoğdu ve Alplar, Ertuğrul Bey'i bulabilecek mi? Beybolat ve Arıkbuka'nın izini bulup ondan intikam alabilecek mi? Ertuğrul Bey, tutsak olduğu mağaradan kurtulabilecek mi? Diğer taraftan vuruşmada çok ağır yara alan Turgut yaşayacak mı?
TARİHTE TURGUT ALP KİMDİR?
Hayatına dair çok az bilgi bulunmaktadır. Onun tarihi bir şahsiyet olmayıp halk rivayetlerinde ortaya çıkan efsanevî bir kişi olduğu da ileri sürülmektedir. Bununla birlikte ilk Osmanlı kronikleri yanında bazı Bizans kaynaklarında çeşitli askerî faaliyetleri dolayısıyla adı anılmaktadır. İsmindeki Alp kelimesi bir unvandır ve muhtemelen onun veya babasının Selçuklu Devleti'nin hizmetinde dirlik sahibi olduğuna işaret etmektedir.
Turgut Alp'in 735 (1334-35) yılında sağ olduğu bilinmekte, fakat epeyce yaşlı olduğu anlaşılmaktadır. Onun ayrıca İnegöl çevresinde Keşiş dağı yakınında yaşayan dervişlerden Geyikli Baba ile yakınlığına dair bazı rivayetlere rastlanmaktadır. Adı ölümünden sonra İnegöl yöresine verilmiş ve burası Turgut-ili diye anılır. Erken dönem Osmanlı'da yaşayan tarihçilerden Aşıkpaşazâde, Neşri ve diğer tarihçiler de İnegöl yöresini Turgut-ili şeklinde anmaktadır. Bu adlandırma XVI. yüzyıldan itibaren tamamen ortadan kalkmıştır.
İlk Osmanlı kaynaklarındaki rivayetlere göre Osman Bey'in yanında bulunmuş ve Yarhisar'ın alınmasına katılmış, ardından İnegöl'ün fethiyle görevlendirilmiştir. Kaynaklarda Turgut Alp'in şehri muhasara ederken Osman Bey'in de yardıma geldiğine değinilmektedir. Yine İnegöl'ün fethi esnasında şehrin tekfuru Aya Nikola'nın Türkler'e karşı düşmanca hareketleri sebebiyle idam edildiği ve şehrin idaresinin Turgut Alp'e verildiği kaydedilmiştir. Bundan sonra Turgut Alp, Köse Mihal ile birlikte Orhan Gazi'nin yanında Atranos'un (Orhaneli) fethine katılmıştır. Orhan Bey'in geldiğini haber alan Atranos hâkimi hisardan çıkıp kaçarken bir kayadan düşerek öldüğünden kale kolayca ele geçirilmiştir. Atranos'un alınması Bursa'nın fethini kolaylaştırmıştır.