Osman Gazi tarihte nasıl bey oldu? Amcası Dündar Bey kimdir? Osman Bey nereleri fethetti?

Kuruluş Osman dizisinde bu akşam yaşanan gelişmelerle birlikte bazı tarihi detaylar arama motorları üzerinden araştırılmaya başlandı. Ertuğrul Gazi'nin vefatı üzerine Kayı Obası'nda bey seçimi yapıldı ve Osman obanın yeni beyi olarak seçildi. Peki, Osman Gazi tarihte nasıl bey oldu? Amcası Dündar Bey kimdir? Osman Bey nereleri fethetti? İşte detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :30 Aralık 2020 , 18:38 Güncelleme Tarihi :30 Aralık 2020 , 18:38
Osman Gazi tarihte nasıl bey oldu? Amcası Dündar Bey kimdir? Osman Bey nereleri fethetti?

ATV ekranlarının sevilen dizisi Kuruluş Osman'da bugün yaşanan gelişmelerle heyecanın dozu iyice artacak. Ertuğrul Bey'in vefatı üzerine obada yeni bir seçilecek ve o bey de Osman Gazi olacak. Dizideki olayların ardından tarihi detayları merak eden seyirciler ise Osman Gazi tarihte nasıl bey oldu sorusuyla ilgili araştırma yapıyor. Peki, Amcası Dündar Bey kimdir? Osman Bey nereleri fethetti? İşte bilgiler...

OSMAN GAZİ NASIL BEY OLDU?

Birçok tarihçinin anlaştığı görüşe göre, Kayı aşireti beyliği için beylik görevi değişmesi barışçıl olmamış ve beylik görevini üzerine alabilmek için Osman Gazi yakınları ile taht mücadelesi yapmıştır. Bu mücadelenin kimle yapıldığı ve nasıl geliştiği tartışmalı olup değişik tarihçiler değişik anlatımlarda bulunmaktadırlar.

İşte tarihte yer alan bilgiler;

Bu anlatımlardan çokça sayıda taraflısı olan birisine göre, Osman Gazi amcası Dündar Gazi ile beylik için çatışmaya girişmiştir. Bu anlatıma göre Dündar Bey Kayı boyunun ileri gelen ulusları tarafından tutulmakta ve aşiretin genç yiğitleri ise Osman Bey'i desteklemekteydi.

Bu çatışmanın ne kadar sürdüğü ne türlü devam ettiği bilinmemektedir fakat çatışma sonunda Osman Bey galip gelmiş ve düşmana karşı yapılan akınlara karşı çıktığı bahanesi verilerek yaşlı Dündar Bey'i bir ok atımı ile öldürmüştür. Bundan sonra Osman Bey Oğuz töresine uygun olarak Kayı aşiretine baş ve bey olmuştur.

OSMAN BEY KİMDİR, NERELERİ FETHETTİ?

1281 yılında babasının yerine aşiret beyi olan Osman Bey, bir görüşe göre, Selçuklu Sultânı II. Gıyâseddin Mes'ûd'un 1284'de Söğüd ve çevresinin kendisine tahsis edildiğine dair olan fermanı ve yanında hediye ettiği ak sancak, tuğ ve mehterhâne ile uc beyi oldu. 1288 veya 1291 tarihinde Karacahisâr'ı fethetmesi ve Dursun Fakih'e kendi adına hutbe okutması, Osman Bey'in yarı istiklâlini kazandığını gösterdi.

Osman Gâzi'nin Bizans sınır şehirlerini birer birer fethetmesi üzerine telâşa düşen Bizanslılar onu ortadan kaldırmak için bir düğün vesilesiyle bir baskın hazırlar. Baskına baskınla cevap veren Osman Bey, 1299 yılında Yarhisâr ve Bilecik'i fethetti ve beylik merkezini Bilecik'e nakletti ve fitneye sebep olan Yarhisâr Tekfurunun kızı Nilüfer'i (Holofura'yı) oğlu Orhan ile evlendirdi. Bu tarih, daha önce açıklanan sebeplerle Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılı kabul edildi. 27 Ocak 1300'de Selçuklu Sultânı III. Alâ'addin Keykubad'ın saltanat alâmeti olan tabl, alem ve tuğu Osman Beye bir ferman ile göndermesi ile artık Osman Bey müstakil bir uc beyi oldu.

1301 yılında Bursa'ya yakın bir yerde Yenişehir'i kurdu ve saltanat merkezini buraya nakletti. Bu arada bütün bu fetihlerde kendisine yardım edenleri de unutmadı ve kardeşi Gündüz Bey'e Eskişehir'i; oğlu Orhan Bey'e Sultânönü'nü; Hasan Alp'a Yarhisâr'ı; Şeyh Edebalı'ya Bilecik'i ve Turgut Alp'e İnegöl'ü verdi ve Edebalı'nın torunu Alâ'addin'i yanında götürdü.

1308 yılında İlhanlı Hükümdarı Ahmed Gazan tarafından Selçuklu Devletine son verilince Osmanlı Devleti tamamen müstakil hale geldi. 1313'de Harmankaya Hâkimi Köse Mihal Bey'in Müslüman olmasıyla Mekece, Akhisâr ve Gölpazarı Osmanlının eline geçti. 1320 yılından itibaren çevrede fazla görünmeyen Osman Bey, 1324 yılında beyliği oğlu Orhan Bey'e devretti.

1324 yılı Şubat ayında Bursa'nın fethini görmeden 67 yaşında vefat eden Osman Bey, vasiyeti üzerine, geçici olarak gömülü bulunduğu Söğüd'den alınarak 2.5 yıl sonra 1326 yılında Bursa'daki Gümüş Künbed'e defn oldu.