CEVAP
Erken boşalma genç erkeklerde çok sık karşılaştığımız sorunlardan bir tanesidir. İlaç tedavisi ile erken boşalma şikayetinden tamamen kurtulmanız mümkündür. Bunun yanında bazı önleyici tedaviler ile de bazı erken boşalma çeşitlerinden kurtulunabilir. Psikiyatri doktorları ile birlikte tedavi ettiğimiz hastalık çeşitleri de vardır. Yani geç boşalmayı sağlayan manevralar ve önlemlerin yanında gerek biz ürologların gerekse de psikiyatri uzmanlarının kontrolü altında ilaç tedavisi ile bu şikayetinizden kurtulmanız mümkündür.
AMELİYAT ŞART MI?
Benim oğlum 3 yaşında. Sağ yumurtasını torbada bulamadık. Bunun üzerine gittiğimiz hastanede yapılan ultrasonda yumurtası hem torbada hem de kasıkta bulunamadı. Bize ameliyat önerdiler. Hocam nasıl bir ameliyat yapılacak? Yumurtası bulunabilir mi?
CEVAP
İnmemiş testis (yumurtalık) hastalarının bir kısmında testis muayenemizde hiç bir yerde ele gelmez. Bu durumlarda karın içinde olabileceğinden şüpheleniriz. Yapılan ultrasonda da bulunamaz ise o zaman ameliyat alırız. Anestezi altında tekrar muayene ederiz.
Muayenede gene kasık bölgesinde rastlamaz isek, o zaman laporoskopi dediğimiz küçük deliklerden yerleştirilen endoskopik cihazlar yardımı ile karın boşluğunda testisi ararız.
Bulabilirsek bu durumda açık operasyona geçip testisi olması gereken skrotum dediğimiz yere bir veya iki seansta indiririz.
SPERM TAHLİLİ
26 yaşında bir erkeğim. Askerde sol yumurtamda varis olduğu bulundu. Sperm tahlili normal çıkınca 'Ameliyata gerek yok' dediler. Benim o zamandan beri sol bacağımın iç kısmında bazen sol dizimde ağrı oluyor. Varis buna sebep olur mu? Bu konuda neler yapmamı önerirsiniz?
CEVAP
Varikosel sol yumurtanın kirli kanını toplayan damarlarda genişlemedir. Bu durum erkeklerde kısırlığa neden olan en önemli hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bazı erkeklerde varikosele bağlı ağrılar olabilir ancak bunlar kasık bölgesinde y ada testiste meydana gelir. Bacak bölgesine vuran veya dize doğru belirginleşen ağrılar, varikoselde görülmez. Bu tür ağrılarınız için öncelikle bir ortopedi uzmanına gitmeniz gereklidir. O size, bundan sonra neler yapmanız gerektiğini en ince ayrıntısına kadar anlatacaktır.
TAŞ KIRMA YÖNTEMİ
Doktor bey, ablam 45 yaşında. Sağ böbreğinden 4 kez taş kırdırdı. Doktorlar taşın kırıldığını söyledi. Bu süre içinde bir iki parça mercimek büyüklüğünde taş düşürdü. Ancak sağ taraftan şiddetli ağrı çekmeye başlayınca yine film çekildi. filmlerde sağ kanalda bir taşın yolu tıkadığı söylendi. Kapalı ameliyat diyen de oldu? Ameliyatsız taş kırma yaptırın diyen de. Ne önerirsiniz?
CEVAP
Üreter dediğimiz kanal böbrekten üretilen idrarı mesaneye yani idrar kesesine taşıyan kanaldır. Üreterdeki taşlar eğer 5 mm'den küçükse kendiliğinden düşebilir ve ilaç tedavisi yeterlidir. Daha büyükse, 7-10 gün süre ile bekleriz bol su içilmesini isteriz ama taş düşmez ise mutlaka bir müdahale yapmak gerekir.
Üreteroskopi dediğimiz ve idrar yolundan kameralı ışıklı bir sistemle iyi sonuç alınır.