Sebze dedim ama botanik olarak o bir meyve, bilimsel adı da Solanum lycopersicum L., patlıcanla aynı aileden, patlıcangillerden.
KIRMIZISI MAKBUL!
Domatesteki, kanserle savaştığı düşünülen madde likopen. Likopen, domatese kırmızı rengini veren madde, yani domates ne kadar kırmızı ise o kadar faydalı. Likopen, beta karoten ile aynı gruptan bir biyoflavonoid. Pişirme, özellikle de yağda pişirme ile likopen, domatesten kolayca ayrışıyor. Çünkü yağda çözünen bir madde, ısı da daha çok açığa çıkmasını sağlıyor. Akdeniz mutfağındaki, hemen her yemeğe, domates, domates salçası ve zeytinyağı eklemek, oldukça akıllıca yani…
DNA HASARINI ÖNLER
Likopen, bütün karotenler içinde antioksidan kapasitesi en yüksek olanı. Serbest oksijen radikalleri diye adlandırdığımız ve hücrenin genetik şifresini taşıyan DNA'ya saldırma eğilimi çok fazla olan bu maddeleri etkisiz hale getiriyor. Bu maddelerin güneş ışınlarının etkisiyle çok daha fazla ortaya çıktığını biliyoruz ve DNA hasarının ise çoğu zaman kanserle sonuçlandığını da...
Likopenin diğer antioksidanlardan önemli bir farkı daha var, kanserle mücadeledeki rolü yalnızca antioksidan gücü ile sınırlı değil, hücre büyüme ve üremesi üzerine de etkili olduğuna dair bilimsel veriler var. 2001 yılında 'Journal of Nutrition' dergisinde, domates ürünlerinin diyetteki insanda UV ışınlara bağlı meydana gelen cilt kızarıklıklarını azalttığını vurgulayan bir çalışma yayınlandı. Almanya'da yapılan çalışma sonucunda, domates tüketen insanlarda cilt kızarıklığının yüzde 40 azaldığı görülmüş. İşte bu yüzden yaz günlerinde, domates yemeyi ihmal etmeyin.