Yazdan, denizden ve güneşten bahsedip de karpuzu geçmek olmaz, siz güneş ışınları altındayken ihtiyacınız olan her şey ama her şey var bu doğa harikası meyvede… Yazla adeta bütünleşmiş
karpuz A, C ve B grubu vitaminleri deposu, aynı zamanda oldukça önemli miktarda potasyum ve magnezyum içeriyor. Bu saydığım vitamin ve minerallerin hepsinin ayrı ayrı önemi var güneş altında.
Güneş altında öncelikle su kaybediyorsunuz ve suyu en saf en katıksız ve en bol haliyle içeriyor bu meyve. Su içeriği oldukça fazla ve kalorisi şekerli tadına rağmen nispeten düşük, 150 gramı ortalama 50 kalori içeriyor. Bu özellikleri ile yaz için oldukça ideal bu meyve çünkü yazın kaybettiğimiz sıvıyı yalnızca suyla yerine koymamız mümkün değil, sıvı ile birlikte mineral de kaybediyoruz, özellikle de potasyum ve bu meyve ikisini de yerine koyuyor. A ve C vitaminleri ise antioksidan özelliği en güçlü vitaminler ve güneşin cildinizdeki oksitleyici etkisini ancak güçlü antioksidanların engelleyebileceğinden daha önce defalarca bahsetmiştim. B grubu vitaminleri, özellikle de folik asit ise hücre yenileyici etkileri açısından çok önemliler bu da güneş ışınlarının tahrip ettiği cildimiz kendini yenilerken en çok ihtiyaç duyacağımız şey yaz
aylarında. Ancak bu 'hem sağlıklı hem lezzetli' meyveyi yemeğin hemen üzerine değil de mutlaka ara öğünlerde tüketmenizi öneriyorum. Şeker içeriği, onu hemen yemek üzerine tüketmeyi pek uygun kılmaz. Şeker hastaları da bu güzel meyveyi tüketebilir, ara öğünlerde ve küçük porsiyonlar halinde olmasına dikkat ederek ancak. Bir de şeker hastalarının veya
hipoglisemiye eğilimi olanların, karpuzu yanında birkaç badem veya fındıkla tüketmelerini öneriyorum, bu alışkanlık, kan şekerinizde ani yükselmeleri önler, güvenle tadını çıkarırsınız bu yaz hediyesinin.
Harareti gidermek için ideal yiyecek
Karpuz meyveler arasında domatesle yarışacak kadar likopen içeren ender meyvelerden. Likopen, bilinen en güçlü
antioksidanlardan ve güneşin yaşlandırıcı etkisinden kanser yapıcı etkisine kadar geniş yelpazedeki bir 'istenmeyen etkiye' karşı koruyucu olduğu düşünülüyor. Bir miktar antienflamatuvar yani yangı dağıtıcı özelliğinin de olduğunu iddia eden bilimsel yayınlar var, kanıtlanmamakla beraber. Bu
yangı giderici etki de güneş altında çok önemli, özellikle de güneşe çıktığınız ilk günlerde. Güzelliğine içten destek olacak bu güzel yaz meyvesinin doya doya keyfini çıkarın diyorum, doğaya güvenin, sağlıkla ve güzellikle kalın.
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN