Şekerden kaç!

Hızlı bir şekilde acıkmak istemiyorsanız, sahurda şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmalısınız...

Giriş Tarihi :03 Ağustos 2011
Şekerden kaç!
Sahurda tatlı yiyebilir miyiz?
Şekerli gıdalar tüketmeyin. Çünkü, bu gıdalar hızla bağırsaklardan emilir. Ardından pankreas bezimiz hızla 'İnsülin' dediğimiz sıvıyı kana bırakır. Ve yine hızlı bir şekilde glikoz dediğimiz kan şekeri düşer. Yeniden ve hızlı bir şekilde açlık hissi başlar. Oruç tutarken, hızlı acıkmak istemiyorsak sahurda şeker ve şekerli yiyecek ve içecek tüketmemeliyiz. Patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz (olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği gibi gıdalardan sakının.

BOL BOL SU TÜKETİN
Sahurda ne içmeliyiz?
Özellikle su içmek önemlidir. Sıcak mevsimlerde, günlerde en önemli sorunlardan biri sıvı kaybıdır. Bununla beraber bedende ve kanda bulunan mineral dediğimiz maddeler özellikle terlemeyle kaybedilir. Kaybedilenleri yerine koymak için dengeli ve düzenli sahur yemeği yemek uygun olacaktır. Özellikle beden için doktorunuz tarafından yasaklanmamışsa makul miktarda yani bir ya da en fazla iki şişe maden suyu tüketmek uygun olabilir. Ancak tüketmeden önce gazını kaçırmalısınız. Gazlı içecekler gerginlik ve huzursuzluk yaratır. n Suyun dışında içecek olarak ne içmeli? Özellikle süt içmek iyidir. Eğer reflü, ülser gibi bir hastalığınız ya da süt alerjiniz yoksa süt iyi bir sıvı besin kaynağıdır.

DOKTORA DANIŞMALISINIZ

Belli bir hastalığı olanlar sahurda nasıl beslenmeli?
Öncelikle mevcut hastalık durumları ve ilaç uygulamaları oruç tutmaya uygun mu? Bu konuda doktarları ve din Uzmanları ile görüşsünler. Oruç tutma kararını alan hastalar mutlaka doktorları ile bu kararını paylaşsın. Hastalıklara ve bedenlere özel yemek yeme ve sıvı tüketimi düzeni yapılsın. İlaçları oruç zamanından geri kala yaklaşık 8 saatlik döneme göre düzenlensin. Sahurda alınacak gıda, tüketilecek sıvı miktarı, kullanılacak ilaçlar belirlensin. Unutmamak gerekir ki, her hastalık ve her hasta kendine özel bir uygulama yapmalıdır. Yine de hastalık düzeni ve beden dengesi bozulanlar oruç tutma kararlarını bir kez daha gözden geçirsin.

YEMEKTEN SONRA HEMEN YATMAYIN
Sahurdan sonra hemen yatmak doğru mu?
Doğru ya da yanlıştan öte "Uygun değil" diyebiliriz. Her zaman yemek sonrası hareket etmenin rahatlatıcı olduğunu anlatırız. Şimdi de durum aynı. Mümkünse ev içinde bile olsa küçük yürüyüşler rahatlatıcı olacaktır.