Özellikle Fransız ve İtalyan mutfağında çok kullanılan rezene, yaşlanma karşıtı özelliklere sahip. Uçucu yağının temel bileşenleri olan rutin, kursetin ve anetol de dahil bitkisel besin öğeleri açısından zengin olan rezenenin, artrit gibi iltihaplı hastalıkları gerilettiği kanıtlanmıştır. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, beynin korunması ve atardamarların yaşlanmalarının engellenmesi için duyulan C vitamini rezenede bol miktarda bulunur. Rezene lif zengini bir besindir ve yükselen kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Ayrıca kalp krizi riskini düşüren bir vitamin olan folik asit bakımından da hayli zengindir.
REZENE TOHUMU ÇAYI
MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:
Rezene tohumlarını ve kekiği karıştırıp; suyu ekleyin. Limon suyu ekleyip 15 dakika bekletin. Karışımı süzün ve buzdolabında saklayın. Her sabah yüz ve
boyun bölgesine kompres yapın.
BESİN ÖĞELERİ:
C VİTAMİNİ,
FOLİK ASİT,
POTASYUM,
BİTKİSEL BESİNÖĞELERİ,
LİF.
* * *
ENERJİ DEPOSU
KARAHİNDİBA
Karahindiba, yaşlandırmayı hızlandıran zehirli maddeleri vücuttan atar. Karahindiba, vücutta su tutulmasını engeller, kilo verdirir. Anti kanserojen özellikleri bulunur. Karahindibadaki; B vitamini sinir sistemini ve beyni güçlendiririr. A vitamini gözlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. C vitaminiyse bağışıklık için önemlidir ve kalbi korur. Karahindiba kemikler için çok yararlı olan kalsiyum ve damarlarda varis oluşumunu engelleyen bakır bakımından zengindir.
KARAHİNDİBA VE MANDALİNA SALATASI
MALZEMELER:
Sos için; yağı ve elma sirkesini karıştırın. Salata kabına karahindiba yapraklarını ve soğanları koyarak sosu ekleyin ve hafifçe karıştırın.
BESİN ÖĞELERİ:
A, B, C VE D VİTAMİNLERİ,
KALSİYUM,
BAKIR,
DEMİR,
POTASYUM.