Sıcaklara karşı ferahlatan öneriler

Sıcak havaların kendini iyice hissettirdiği şu günlerde, siz de alacağınız birkaç küçük yöntemle serinleyebilirsiniz...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :03 Temmuz 2012
Sıcaklara karşı ferahlatan öneriler
Halsizlik, susuzluk, bayılma hissi, mide bulantısı... Son günlerde etkisini daha çok hissettirmeye başlayan sıcak havalar günlük yaşamda kısa süreli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uz. Dyt. Yeşim Çelik, sıcak havada ferahlatıcı önerilerde bulundu.

BOL BOL SU İÇİN
Vücuttan fazla miktarda su kaybedilmesi sonucu; bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri görülebilir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları, limonata tercih edilebilir. Öte yandan en iyi çözücü, saf, doğal ve katkısız olan içecek sudur. Dünya Sağlık Örgütü kadınların günde 10, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. .

6 ÖĞÜN YİYİN
Özellikle hipertansiyon, diyabet, kalp - damar hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar, 3 ana öğünün yanı sıra 3 küçük ara öğün almaları önerilir. Öte yandan kalp krizi yaz döneminde daha fazla görülür. Bu nedenle yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir. Kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçınmalı; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca hamurlu, yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerekir.

DONDURMA SÜTLAÇ VE PUDİNG HEM HAFİFLETİR HEM SERİNLETİR
Şeker açısından durumu değerlendirirsek; bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunurlar. Dengeli beslenme çerçevesinde şeker ihtiyacı besinlerden doğal olarak karşılanmaktadır. Tatlı tüketiminden kaçınmak, yenildiği takdirde de tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine; dondurma, puding, sütlaç ve komposto gibi tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

KARPUZ BAŞTA OLMAK ÜZERE YAZ MEYVELERİ KURTARICINIZ
Yüzde 90'ı su olan karpuz, tüketildiğinde tokluk hissi verir. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenler. Karpuz gibi diğer yaz meyveleri de vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir içeriğe sahip. Ancak fazla miktarda tüketildiğinde kilo aldırır.

EN DOĞAL iÇECEK BUZ GiBi LiMONATA
Limonata, sıcaktan bunaldığımız durumlarda imdadımıza yetişen, tüketim tercihi olarak ilk sırada yer alması gereken bir içecektir. İçerdiği C vitamini sayesinde diğer gazlı ve asitli içeceklere göre besin değeri yüksektir. Ancak vitamini kaybını önlemek için limonatalar çok fazla bekletilmemeli.

Hazırlanışı:
Limonlar yıkandıktan sonra ince olarak rendelenir. Şekerle iyice karıştırılarak su ilave edilir. Yapılan karışım süzülerek soğutulur. (Bir bardak limonata için; 1.5 kaşık şeker ve yarım limon hesap edilir.)

Malzemeler:
1 su bardağı şeker
7 bardak su
4 adet limon
Yarım demet nane


Uz. Dyt. Yeşim Çelik