Pide masum değil

Kalorisi diğer ekmeklere oranla fazla olan ve kan şekerini hızla yükseltip düşüren Ramazan pidesi diyabet hastaları ile şişmanlara önerilmiyor

Beyaz undan yapılan Ramazan pidesinin pilav gibi iştah açıcı olduğuna işaret eden beslenme ve diyet uzmanları, çabuk acıktırdığı ve tok tutmadığı için diyabet hastalarına ve kilo sorunu olanlara pideden uzak durmalarını öneriyor. Uzmanlar Ramazan'ı zinde geçirebilmek için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şu önerilerde bulunuyor...
ZİNDELİK SAĞLAR
Sahurda doğru besinleri tercih etmek, gün içinde açlığı önler, uyku isteğini azaltır ve daha dinamik bir gün geçirmede vücuda zindelik sağlar. Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tokluğu sağlanmada tercih edilebilecek besinlerdir.
HURMA VE ZEYTİN
Ramazan'da zindelik, kiloyu arttırmayacak şekilde beslenme düzenini sağlamakla başlar. Kızartmalar, ağır tencere yemekleri, hamurla yapılan ağır tatlılar, fazla miktarda tüketilen pilav ve makarna benzeri yemekler vücutta yağlanmayı artırır. Oysa iftarda başlangıç için zeytin, hurma, börek, ceviz içi, kayısı, incir gibi birçok besini bir arada tüketmek yerine tek bir hurma ya da zeytin tercih etmek daha zinde tutar, daha sağlıklıdır. Yemek olarak çorba, ardından etli sebze veya zeytinyağlı sebze yemeği, ızgara etler, yoğurt, ekmek, salata ile birlikte tüketilerek iftar sonlandırılabilir.
SUYU UNUTMAYIN
Yaz sıcaklarıyla birleşen Ramazan günlerinde oruç tutacak kişilerin en çok düşündükleri konulardan biri sıvı ihtiyacının bu süreçte nasıl karşılanacağıdır. Sahura kalkılınca, iftar sırasında ve sonrasında yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekir. Bunu alışkanlık haline getirmenin en geçerli yolu ise su içebileceğiniz bu saatlerde gözünüzün önünde su şişelerini bulundurmaktır.
BAKLAVA YERİNE GÜLLAÇ TÜKETİN
Ramazan tatlıları her zaman vazgeçilmezler arasında yer almıştır. Ancak baklava, künefe veya tulumba tercih etmek yerine güllaç, kazandibi, dondurma veya meyveli kuplar tercih edilmelidir. Güllaç, kazandibi, muhallebi ve meyve tatlıları sağlıklı tatlılardır. Süt tatlıları tok tutar ve besin değerleri yüksektir. Özellikle güllaç içerisine koyulan fındık, fıstık veya ceviz gibi kuru yemişler besin değeri açısından oldukça doğru bir tercihtir.
KAHVALTI GİBİ
Sahurda yapılacak en sağlıklı ve kaliteli beslenme kahvaltı öğünü ile olur. Süt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği, ceviz içi ve tatlı olarak meyve ya da tahin pekmez alınabilir. Bazen pratik olması adına süt veya yoğurt ile yulaf ezmesi müsli gibi besinlerde tercih edilebilir. Fakat bu besinlerin yanına 1 orta boy armut, elma, şeftali gibi bir meyve ve fındık, badem gibi kuruyemişler de tüketilmelidir. Bu tür gıdaların doygunluk süresini uzatmasında fayda sağlar.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.