Hastalık belirtileri;
Aşırı halsizlik hissi
İştah kaybı
Bulantı
Kusma l Deride ve göz aklarında sararma
İdrarda koyulaşma
Karın ağrısı
Karaciğer bölgesinde hassasiyet
Hepatit B virüsü bulaştıktan sonra üç yol izler: Kişinin bağışıklık sistemi kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir düzeyde kalır. Artık kişi doğal olarak aşılanmıştır. Tam şifa ile iyileşmiştir. Ömür boyu Hepatit B'den korunacaktır.
KANSER RİSKİ
Oluşan bu koruyucu antikorlar, olması gereken düzeye ulaşamaz ise kişi taşıyıcı olarak kalacaktır. Henüz kendisi hasta değildir fakat potansiyel virüs saçıcısıdır. Çevresi için tehlike oluşturur. Özellikle ülkemizde bu anlamda gizli taşıyıcılar çoktur. Hastalığın kontrolsüz bulaşmasında en sessiz yolu oluşturur. Taşıyıcılar için risk yıllar sonra başlayabilir. Taşıyıcı karaciğer kanserine aday olabilir. Veya karaciğer yetmezliğine girebilir. Kişide koruyucu antikorlar hiç oluşamaz. Her zaman virüs güçlü durumdadır. Vücut virüse yeniktir. Karaciğer fonksiyonları bozuktur. Enzimler yüksektir. Kişi aktif hastadır. Hastalık yayılır. Zamanla karaciğer yetmezliğine ya da karaciğer kanserine dönüşür.
NASIL KORUNURUZ?
Virüs vücuda girmemişse, korunması kesinlikle mümkün olan bir hastalıktır. En etkili korunma yolu da aşılanmadır. Koruyuculuğu yüzde 90-95'tir. Eğer koruyucu düzeyde antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk yüzde 100'e ulaşır. Aşılama, taşıyıcılara veya aktif hasta olanlara yapılamaz. Aşılama kararı, doktorlar tarafından istenen belirli tetkiklerden sonra verilebilir. Uygulanacak aşı şeması,toplam üç dozun belirli zamanlara bölünerek uygulanması ile olur. Aşılama sonrası enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik, ateş yüksekliği ve birtakım allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir.