Saçlar hepimizin vazgeçilmezi... Saç bakımı için pahalı jeller, şampuanlar, kremler kullanılırken, uzmanlar ise farklı bir çağrı yapıyor: "Sağlıklı saçlar için tüm vitamin, mineral ve diğer besleyici maddelerin alımı esastır. Saç, öncelikle protein ve demire ihtiyaç duyar." Bunun için saç sağlığı adına 'doğru beslenmek' ilk adım oluyor.
Erik kurusu: Ciddi bir demir kaynağıdır, saçın kalitesini arttırır. Dökülmeyi, kuruluğu, incelmeyi önler.
Somon balığı: Yoğun olarak Omega-3 yağ asitleri, yüksek kaliteli protein, B12 vitamini ve demir içerir. Kafa derisini güçlendirir.
Beyaz et: Yüksek kaliteli protein içerir. Bu da sağlıklı saç için çok önemlidir. Proteinin düşük kaliteli olduğu beslenme şekillerinde saç güçsüz, mat görünümlü, soluk renkli olur.
Yeşil sebzeler: Ispanak, brokoli gibi sebzeler zengin demir, kalsiyum içerir, ayrıca A ve C vitamini kaynağıdır. Doğal saç kremleridir.
Fasulye: Kuru fasulye saç sağlığı için olmazsa olmaz... Bol miktarda da demir, çinko ve biotin içerir. Biotin, saç için büyük önem taşır.
Ceviz: Parlak, güçlü saçınız olsun istiyorsanız, doğal selenyum kaynağı olan cevizi mutlaka tüketin. Bu mineral hem kafa deriniz hem de sağlığınız için gerekli.
Süt ürünleri: Yarım yağlı süt ürünleri ve süt, kalsiyum ve mineral kaynağıdır.
Havuç: Müthiş bir A vitamini deposudur. Kafa derisini güçlendirir.
Yumurta: Katı, rafadan, omlet farketmez, yumurta saç için çok ama çok faydalı. Öncelikle bu gıda, aklınıza gelebilecek en yoğun protein kaynağı. Ayrıca içerdiği biotin ve vitamin B-12 de sağlıklı güzellik için önemli.
DiYETLERE DiKKAT
Kısıtlayıcı diyetten kaynaklanan hızlı zayıflama, ciddi saç kaybına sebep olabilir. Sıkı bir diyetle kısa sürede verilen kilolar, saçın normal ritmine olumsuz etki eder. Kilo kaybının ardından gelen 2-3 ayın sonunda saçta ciddi azalma görülebilir. Bu durum, sağlıklı bir beslenme döngüsüne geçene dek devam eder.