1- RAFİNE şeker ve un ile bunlardan yapılan hiçbir şeyi yememek
2- HER gün mevsim meyvesi yiyin. Ama sakın aşırıya kaçmayın.
3- GÜNLÜK olarak mevsimin organik sebze ve salatalarından bolca tüketin.
4- HAFTADA bir veya iki gün taze balık yemeyi bakın bırakmayın.
5- ÇİFTLİKTE yetişmeyen, merada otlayan veya kümeste büyüyen hayvan ürünlerini (süt, yoğurt, yağ, yumurta, et) tüketin.
6- YETERİ kadar sıvı almayı unutmayın. Yeterli sıvının ölçüsü idrarın açık sarı olmasıdır.
7- SOFRANIZDA tereyağ ve zeytinyağından şaşmayın. Margarin veya başka yağları kullanmayın.
8- MÜMKÜN olduğunca çiğ yemek tüketin. Pişirecekseniz haşlama veya buğulama yapın.
9- YAĞDA kızartma ve mangaldan uzak durun.
10- GÜNDE 2 öğün yiyin. Aralarda sadece bir avuç badem, ceviz, fındık alın.
11- GÜNDE 10 bin adım veya bir saat süreyle yorulmayacak derecede ve düz yolda yürüyün.
12- SİGARA ve alkolden uzak durun.
VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NEDİR?
Obeziteyi tanımlamak için kullanılan vücut kitle endeksini hesaplamak için ağırlığınızı, boyunuzun karesine böleceksiniz. Mesela, 80 kilosunuz ve 1.60 boyundasınız. 1.60'ın karesi (1.60X1.60) 2.56'dır. 80'i 2.56'ya böldüğünüzde ortaya çıkan 31.25 vücut kitle endeksini gösterir. Bu indekse göre 18,5-25 arası normal, 25-30 arası fazla kilolu, 30-40 arası obez, 40 üstü ise aşırı obezdir.