İkaria, Kuşadası'nın 60 kilometre açığında yer alıyor. Bu adada yaşayanların diğer insanlara göre 90'lı yaşlara ulaşma oranı, dört kat daha yüksek. Kansere sekiz yıl geç yakalanıyorlar ve daha az depresyona giriyorlar. Sırları ise Ege mutfağında
. EGE OTLARI: Karahindiba, kuzukulağı, radıka, rezene, çibes biberiye, kekik, börülce ve daha bir çok Ege otu İkaria diyetinin iskeletini oluşturuyor. Sofrada bu otlardan üç dört çeşit olmadan yemeğe oturulmuyor. Bu otların börekleri de yapılıyor.
LİMONATA: Adanın resmi içeceği herkesi evlerinde yaptığı limonata. Şekersiz üretilen ve içine ada otlarından katılan bu içecek dillere destan.
ZEYTİNYAĞI: Ege sofrasının vazgeçilmezi. Her yemekte olduğu gibi her sofrada sos olarak da mevcut. Ve tabi ki çeşit çeşit zeytin yine olmazsa olmaz...
KEÇİ: Ada halkı kırmızı et pek tüketmiyor. Yedikleri tek et keçi eti. Keçileri ise daha çok süt ve peynir için kullanıyorlar.
BAL: Adada sadece ve sadece İkaria içinde elde edilen özel çiçek balı kullanılıyor.
BAKLAGİLLER: Fasulye en çok tüketilen bakliyat. Genelde baklagillerin yemekleri yerine zeytinyağlı mezeleri yapılıyor.
BALIK: Diyetlerde haftada en az iki önerilen balık, İkarialıların sofrasında her gün bulunuyor.
TURUNÇGİLLER: Portakal, mandalina gibi meyveler sürekli yeniyor.
İKARİA'NIN 3 ÖĞÜNÜ KAHVALTI: Çay, keçi peyniri, ada balı, zeytin ve zeytinyağı, ot salataları, tam tahıl ekmeği.
ÖĞLE YEMEĞİ: Bakliyat, sebze yemeği, tahıl ekmeği
AKŞAM YEMEĞİ: Balık, ot salataları, limonata
ÖĞÜN ARALARI: Öğün araları: Tepelik arazide uzun yürüyüşler ve bol bol öğlen uykusu
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN