ORANLAR SAPTANACAK
Gıda Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışma, geniş bir ürün skalasını içeriyor. Sadece un değil, birçok üründe tuz ve şeker oranlarının azaltılması için yapılabilecekler değerlendiriliyor. Öncelikle hangi ürünlerde ne kadar tuz/şeker azaltımına gidilebileceğini belirleyecek olan uzmanlar, ardından yeni yönetmelik hazırlığına başlayacak. Temel olarak Avrupa Birliği ülkelerindeki değerler baz alınacak.
KADEMELİ AZALTILACAK
Ekmeklerdeki tuz oranını yüzde 1.75'ten yüzde 1.5'e indiren Gıda Bakanlığı, bu oranı daha da düşürecek. Meyve nektarı ve suyundaki şeker oranları da düzeltilecek. Litreye en çok 15 gram şeker, 150 gram tatlandırıcı kullanılıyor. Bu oran aşağı çekilecek.
SALÇALAR MERCEK ALTINDA
Türk yemeklerinin vazgeçilmezi salçaya da el atıldı. Raf ömrünü uzatmak için gereğinden fazla tuz katıldığı bilinen salçalardaki tuz oranı azaltılacak. Bakanlık, neredeyse her yemeğinde salça kullanmaya alışkın olan Türk halkının böylelikle daha sağlıklı beslenebilmesini amaçlıyor.
Burcu ÇALIK