Yağ yakmak istiyorsan hareket et. Ama bir numaralı iş yağlanmamak. Yardımcı gıdalar biber, kepekli tahıllar, yeşil çay, kırmızı çay, ananas, bakliyat, ton balığı, tavuk, tarçın, kahve, kereviz metabolizmaya olumlu katkılar sunar. Yediğinden fazla hareket eden zayıflar. İşte bu da sihirli formül.
Tek taraflı kol ağrısı şikâyetleri sinir lifleri- kas lifleri-tendon ve bağlar ve damar hastalıkları ile ilgili olabilir. Senin yapılan testlerin sinir lifleri ile ilgili. Boyun fıtığı da sinir lifini sıkıştırıp ağrı yapar. Hemen geçmez. Mutlaka fizik tedavi uzmanı ile görüş. Neleri yap neleri yapma diye anlattıklarını dinle. Fizik tedavi verirse sabırla uygula. Sinir kılıfları çabuk bozulur, zor düzelir.
SIK İDRAR PROSTAT HABERCİSİ
Hareketsizlik kabız yapar. Elinizle hastanın karnını sağdan sola bebek karnı ovalar gibi saat yönünde sık sık ovalayın. Dışkılamasına yardım eder. Çiğnemeleri azaldığından özellikle sebze ve meyveleri püre yapıp yedirin. İdrar sıklığının sebebi kadınlarda nörojen mesane, sistiterkeklerde de prostat bezi hastalıkları ve nörojen mesane olabilir. Ürolojik değerlendirme öncelikli olur.
Prostat mecburi suçlu gibi duruyor da, idrar kesesi çalışma bozuklukları, idrar kesesi enfeksiyonları da aynı şikâyeti yapabilir. Kan şeker yükselmeleri de sık idrar yapma nedenidir. Tabi ameliyata bağlı değişikliklerin bu şikâyete etkisi de gözden geçirilmelidir. Kullandığın başka ilaç var mı? Yazmamışsın. İdrar söktürücülü tansiyon ilaçları ve idrar söktürücü ilaç kullanımın varsa bunları da yeniden düzenlemek gerekir. İdrar azalması, böbrek çalışması bozulduğunda ortaya çıkar. İltihap sebebi olan mikroplar hem böbreği hem prostatı tekrar tekrar bozabilir. Doktorun seni başka bir doktora göndermeden doktor değiştirme!
Yapılan tetkiklerde bedende bir arıza veya hastalık yoksa streste meydana gelen kan glikoz değişiklikleri, kortizol, adrenalin, tansiyon değişiklikleri gibi nedenlerle çarpıntılar olabilir. Hanımlarda troid bezi çok çalışmasına, kansızlığa, kalp kapak farklılıklarına (hastalık değil farklılık diyorum stres yapma), kalp ritim bozukluklarına bağlı çarpıntı olabilir. Troid, kansızlık ve kan şekeri testleri ile EKG yaptırılabilir. Yapılmışsa, yaptırma. Gerilim, kaygı, evham, panik, depresyon, korku varsa da psikiyatrist desteği yararlı olur.
KOLİTE KARŞI NE YAPMALI?
60 yaşından sonra erkek hormonları azalmaya başlar. Bu dönemde sertleşme ve cinsel isteksizlikler yaşanabilir. Sende cinsel istek azalmamış ama sertleşme sorunu başlamış. Önce üroloji uzmanına git. Hem hormonların hem de prostatın durumunu öğrenelim. İlaçlı tedavilerle halledebilirsek ne ala. Mutluluk Çubuğu denilen Protez taktırmak uygun mudur değerlendirelim. "Çocuk sahibi olmak istiyorum" diyorsan meni kalmış mı, araştıralım.
Önce sakin ol. Olabilir demek, olur demek değil. Sağlıklı kalmak için tedbir iyidir. İç hastalıkları uzmanına git. Muayene ol. Dışkıda gizli kan testi, ve bazı sana has testler yapılsın. Kolonoskopi tetkiki yaptır. Yoksa en azından korkun geçmez. Bunun dışında tetkikler de önerilebilir. Doktorun bunlara karar verir.
Ameliyatlık hale gelmiş bir fıtığı ilaç tedavi etmez. Bel ve boyun fıtığında ilaçlar ağrıyı bir süreliğine hissetmememizi sağlar. Tedavi etmez, geçiştirir. Fizik tedavi uzmanları 'ameliyat olmazsa olmaz' diyorsa operasyon şart! Ameliyat gereken durumlarda edilmezse kalıcı bölgesel veya yaygın felçler gelişebilir. En azından başka bir uzmana git. Onlar da ameliyat diyorsa beklemen sana zarara verir.
Oturup kalkmalara bağlı düşmelerde Ortostatik Hipotansiyon dediğimiz ihtimaller vardır. Bazen bedenin kendi kendini ayarlama sistemleri bozulduğundan, bazen de damar sistem tıkanıklıklarında bur durum olabilir. Nörolojiye gitmen gerek. Bu ihtimallerle beraber epilepsi ilacının dozu yeniden ayar gerektirebilir. İlaç yan etkileri, hastalığının farklılaşması durumlarını da değerlendirmeliyiz. Gerekirse boyun beyin damarları ile ilgili Doppler Ultrason filmi çektirebiliriz. Önemli bir şikâyet. Önlem almamız lazım.
Tinnitus dediğimiz kulak çınlaması şikâyeti tam çözümü bulunamamış hastalıklardan biridir. Gerçek çınlama ve bazı hastalıklara bağlı kulak çınlamasının ayrımı önemlidir. Tedaviyi değiştirir. Alkol, sigara, çay, kahve, kafeinli içecekler, ağrı kesicilerantibiyotikler- depresyon ilaçları-idrar söktürücüler gibi bazı ilaçlar, tinnitus yapabilir, var olan kulak çınlamasını attırabilir. Önemli olan aynı uzman takibinde sabırla kalmaktır. Yöntem fazla. Her defa doktor değişirse baştan başlarsın.
KABIZLIĞA MEYVE
Çay, gazlı içecekler, hamurlu gıdalar, sinir-stres, dışkılama ihtiyacı geldiğinde ertelemek kabızlık yapabilir. Günde 8-10 bardak su iç. Hareket et. Sebze meyve tüket. İhtiyacını erteleme. Her sabah kalkınca, her akşam yatmadan tuvalete git. Dışkılama yaptığını düşünerek tuvalete otur bekle. Ama ıkınma. 3 ayda aynı saatte kalkar gibi aynı saate dışkılamaya beden alışır. Basurun rahat eder.